Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolbarn demonstrerar mot mordet och våldtäkten på en tonårsflicka i staden Ranchi i maj. Arkivbild.

Indien inför register över sexbrottslingar

Indien sjösätter ett nationellt register över sexbrottslingar – som ett nytt vapen i kampen mot brutala våldtäkter och sexuella övergrepp som skakar landet.

Registret, som enbart blir tillgängligt för myndigheter, innehåller 440 000 namn, foton och fingeravtryck på personer dömda för våldtäkt, barnsexbrott och sexuella trakasserier, meddelar inrikesdepartementet. Syftet med databasen är att effektivisera när det gäller att spåra och utreda sexbrott, utan att kränka den personliga integriteten.

Flickmord

Mordet och våldtäkten i år på en muslimsk flicka i ett hinduiskt område i delstaten Kashmir och Jammu har påskyndat registret. Fallet väckte avsky över hela Indien, och väckte krav på skärpta åtgärder från myndigheternas sida. En följd var att dödsstraff infördes för våldtäkter på barn under 12 år, och fängelsestraffen för övriga våldtäkter skärptes.

Inget stopp på våldet

Trots att Indien infört flera åtgärder sedan en ung kvinna våldtogs och mördades på en buss i Delhi 2016, har man inte fått bukt med det sexuella våldet.

- För att uppnå en verklig förändring måste regeringen arbeta hårdare på att implementera lagarna, säger Jayshee Bajoria på Human Rights Watch (HRW).

Både HRW och Hindustan Times varnar för att registret riskerar att kunna förstöra en persons liv, i ett land där enbart rykten kan resultera i lynchningar.

Liknande register över sexbrottslingar finns i bland annat USA, Storbritannien och Sydafrika.