Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Inbördeskrig i Vita Huset

Oförskämdheter och vulgariteter haglar från Vita huset. Presidenten hånar sin egen justitieminister. Den nye kommunikationschefen anfaller kollegor med könsord och anklagelser om psykisk ohälsa.

Inbördeskriget i Trumpadministrationen tar sig allt mer bisarra uttryck. Donald Trump fortsätter att jaga justitieminister Jeff Sessions med uttalanden och på Twitter, där han ondgör sig över att Sessions placerat sig vid sidan av utredningen om kontakterna med Ryssland. Sessions var den förste etablerade politiker som ställde upp för Trump. Han belönades med posten som justitieminister. Nu säger Trump att han ångrar valet.

Stabchefen Reince Priebus är den formellt mäktigaste anställde i Vita huset och fungerar som presidentens rådgivare och samordnare. Han är presidentens extra ögon och öron och förväntas fånga upp och desarmera allt som hotar presidentskapet.

Fick Trumps familj emot sig

Men Priebus, som är en republikansk insider och tidigare ordförande i partiet, fick snabbt Trumps familj emot sig. De anklagar honom internt för att inte kunna förändra bilden av presidenten i en positiv riktning. Att Trump själv skapar och förvärrar situationen med sina inlägg på Twitter och krav på dåvarande presschefen Sean Spicer att ljuga, negligeras av familjemedlemmarna.


Ännu har ingen nappat på erbjudandet att ersätta Priebus, som inte självmant avgår. Han har internt omväxlande anklagats för att läcka negativa uppgifter till medierna om Trump och för att inte effektivt ha lagt in moteld.

Finansman blev kommunikationschef

När Trump för en vecka sedan utsåg finansmannen Anthony Scaramucci till ny kommunikationschef avgick Sean Spicer i protest. Trump prisade Scaramucci för hans hängivenhet och beslutsamhet.

Men det tog inte många dagar förrän Scaramucci förvärrade läget i Vita huset. Han hotade att avskeda en rad anställda för bristande lojalitet och gav genast en person sparken men höll inne med namnet. Skälet Scaramucci angav för att inte namnge personen var att han, enligt egen utsago, ville låta nåd gå före rätt.

Kallade stabschefen paranoid och schizofren

När han kastade sig över en journalist på tidskriften The New Yorker strax därefter var det dock med sporrarna på. Reportern hade lagt ut uppgiften om att Donald Trump ätit middag med en tidigare chef på TV-kanalen Fox News och kanalens profil Sean Hannity. 


Scaramucci ringde upp reportern och for först ut mot Reine Priebus, som misstänktes för att ha läckt nyheten, och kallade stabschefen för paranoid och schizofren. Därefter tog Scaramucci sig an den kontroversielle strategichefen i Vita huset, Steve Bannon ,och citeras med följande uttalade:


- Jag försöker inte bygga upp mitt eget varumärke på presidentens jävla styrka. Jag är här för att tjäna landet. Jag bryr mig inte om uppmärksamheten i medierna. Jag är inte Steve Bannon, jag försöker inte suga min egen kuk.

"Samtalet var off the record"

New Yorker publicerade utfallet och övriga medier citerade. Det hör till ovanligheten att etablerade amerikanska medier förmedlar svordomar och könsord men i det här fallet bröts mönstret.

Scaramucci förnekar inte vad han sagt men beklagar att han litade på att reportern bara skulle ta uppläxningen som ett samtal off the record med vilket menas att det inte skall föras vidare. Scaramucci twittrade att han ibland använder ett färgstarkt språk och att han kanske skall avstå från det i fortsättningen.

Ingen läcka

Med detta sagt kastade sig Scaramucci över tidningen Politico med anklagelsen att uppgifter om hans finansiella status läckts från Vita Huset, underförstått Priebus, och åsamkat honom ekonomisk skada. Det visade sig dock att Politico begärt fram uppgifterna, som skall deklareras vid jobb i Vita huset och som inte är sekretessbelagda och därefter publicerat dem. Scaramucci vidhåller att det handlar om en läcka.


Utrikesminister Rex Tillerson ryktas vara på väg att lämna sin post. Tillerson förnekar det i ett uttalande men flera anonyma källor hävdar att Tillerson fått nog. Justitieminister Jeff Sessions väntas antingen avgå frivilligt eller få sparken av Donald Trump

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.