Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/8

Imamers exceptionella beslut efter attacken

Imamer går samman i ett exceptionellt ställningstagande. – Vi uppmanar imamer och muslimska religiösa ledare att också förvägra förövarna den rättigheten, skriver 130 religiösa muslimska ledare efter Londonattacken.

130 Sunni- och shiaimamer tillsammans med andra muslimska ledare i hela Storbritannien har gått samman och fördömt attacken i London som dödade 7 och skadade närmre 50 människor. 

De vägrar nu att ge terroristerna den muslimska begravningsbönen, som traditionellt läses för alla döda – oavsett handling. Enligt The Independent, är det ett exceptionellt ställningstagande som aldrig tidigare ägt rum i Storbritannien.

Initiativtagarna uppmanar nu fler muslimska ledare att ta samma beslut.    

The Muslim Council of Britain skriver: 

Som en konsekvens, och i ljuset av andra etiska principer som är grundläggande för Islam, kommer vi inte utföra den traditionella begravningsbönen för attentatsmännen, och vi uppmanar imamer och muslimska religiösa ledare att också förvägra förövarna den rättigheten. Detta på grund av att deras handlingar är oförsvarbara och helt emot den ädla och upphöjda islamska läran.    

 

The Muslim Council of Britain är en nationell paraplyorganisation för muslimer i Storbritannien med över 500 anslutna moskéer, välgörenhetsorganisationer och skolor. Organisationens generalsekreterare Harun Khan tog under en extrainsatt presskonferans kraftfullt avstånd från attentatet och fördömer den "på starkast möjliga sätt".

På söndagen skickades också ett brev ut till alla moskéer och andra organisationen de har samröre med där de uppmanas att "utöka vaksamheten". Tidigare har organisationen gått ur och uppmanat muslimska sammanslutningar att de alltid ska samarbeta med polis och brittiska myndigheter. 

"Dessa individer får inte ha någon plats att gömma sig på. Vi vet att muslimska kretsar har rapporterat misstänksamheter som har lett till arresteringar och vi ger vårt fulla stöd till polis och myndigheter. Vi begär att moskéer och andra sammanslutningar ökar sin vaksamhet", sa Harun Khan på The Muslim Council of Britains presskonferans.  

Av Storbritanniens 65 miljoner invånare är 2,6 miljoner muslimer. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.