En kurdisk flagga på den internationella flygplatsen i Arbil.
En kurdisk flagga på den internationella flygplatsen i Arbil.

Ilsket Bagdad agerar mot Kurdistan

Inställda flyg, avbruten träning av peshmergasoldater och hot om att strypa oljekranarna. Pressen mot irakiska Kurdistan – framförallt från Irak och Turkiet – ökar gradvis, efter den omstridda omröstningen om självständighet.

ANNONS
|

Alla utrikesflyg till och från Arbil, huvudstaden i den självstyrande kurdiska regionen i Irak, ställs in från och med fredag kväll. Detta efter krav från Bagdad, som ondgör sig över måndagens folkomröstning om självständighet.

- Alla internationella flygningar till och från Arbil kommer att stoppas, utan undantag, från och med klockan 18 på fredag efter ett beslut av den irakiska regeringen och premiärminister Haider al-Abadi, säger flygplatsens chef Talar Faiq Salih.

ANNONS

"Påverkar alla"

Det är en motvillig flygplatschef som rättar sig efter Bagdads krav. Hon säger att beslutet kommer att hämma insatserna mot IS, liksom leveranserna av nödhjälp till de människor som fördrivits av striderna.

- Vi har konsulat, internationell personal, internationella företag, så detta kommer att påverka alla. Det är inte rätt beslut, säger Talar Faiq Salih.

Beslutet kommer efter att det kurdiska självstyret röstat ja till självständighet i en omtvistad folkomröstning i måndags, som genomfördes i trots mot centralregeringen i Bagdad.

Avbryter träning

Den turkiska regeringen säger att militären har avbrutit all träning av kurdiska peshmergasoldater och att fler åtgärder är att vänta. President Recep Tayyip Erdogan har tidigare hotat stänga av de viktiga oljeleveranser som går från irakiska Kurdistan till de globala marknaderna via Turkiet.

Iraks premiärminister al-Abadi kräver att kurdiska myndigheter ogiltigförklarar resultatet av den omstridda självständighetsomröstningen. Och parlamentet har gett honom klartecken att skicka soldater till den omstridda oljestaden Kirkuk.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Folkomröstningen

Valdeltagandet i måndagens folkomröstning var 72 procent, enligt valkommissionen i irakiska Kurdistan.

En överväldigande majoritet, knappt 93 procent, röstade ja, enligt det officiella resultatet.

Folkomröstningen gäller självständighet i de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya, som utgör irakiska Kurdistans självstyrande områden. Därtill röstades det i flera omstridda områden som kontrolleras av kurdiska styrkor men som centralregeringen i Bagdad ser som sitt territorium, däribland Kirkuk, Makhmour, Khanaqin och Sinjar.

Irakiska Kurdistan har redan en hög grad av autonomi, ett eget parlament och egna väpnade styrkor (peshmerga). Relationerna till Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om olja och territorium.

Folkomröstningen är inte bindande och företrädare för det kurdiska styret har sagt att man hoppas på en öppen och fredlig dialog med Bagdad. Men Iraks premiärminister Haider al-Abadi anser att omröstningen strider mot konstitutionen och vill inte diskutera resultatet.

ANNONS