Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kardinal Angelo Bagnasco vid nioårige Samuel Robbianos kista vid begravningsceremonin för några av offren i brokatastrofen i Genua.

Ilska och sorg efter katastrofen i Genua

Det var en sorgens dag i Italien, där en statsbegravning hölls för offren för brokollapsen i Genua. Men många anhöriga känner också ilska över regeringens agerande och vägrade att delta. Det officiella antalet dödsoffer är nu uppe i 40 – och väntas stiga.

Tusentals sörjande samlades i Genua på lördagen för att ta farväl av 19 av offren, vars blomsterprydda kistor stod uppradade i en utställningshall som tillfälligt förvandlats till kapell.

- Jag förlorade en vän, men kom hit för alla offren, sade Nunzio Angone till nyhetsbyrån AFP.

Ilska och bojkott

Några av de omkomnas familjer valde dock att bojkotta ceremonin för att i stället anordna egna begravningar. En del säger att de helt enkelt vill sörja i fred. Men andra vänder sin ilska mot vad de ser som den italienska regeringens misslyckande med att garantera säkerheten på Morandibron. Den byggdes på 1960-talet och har dragits med problem under årtionden, vilket länge föranlett skarpa varningar från ingenjörer.

- Det är staten som har provocerat fram det här, låt dem inte visa sina ansikten här, uppvisningen från politikernas sida är skamlig, sade en mamma till fyra unga italienare som dog, enligt italienska medier.

Anklagar företag

Regeringen har i sin tur anklagat infrastrukturjätten Autostrade per l'Italia för att inte ha lagt tillräckligt mycket pengar på underhåll av bron.

Hittills har 40 människor konstaterats döda efter det att 200 meter av motorvägsbron kollapsade i den norditalienska staden i tisdags. Men under lördagen påträffades ett fordon med mänskliga kvarlevor i. Den stämmer överens med en bil som tre familjemedlemmar, varav en ung flicka, ska ha färdats i. Men än så länge har dödstalet inte uppdaterats officiellt efter fyndet, då kropparna inte identifierats. Enligt medieuppgifter krossades bilen av ett betongblock efter raset på över 45 meter.