Eddie Johnson, kommissarie vid polisen i Chicago, fördömer handlingarna under en presskonferens.
Eddie Johnson, kommissarie vid polisen i Chicago, fördömer handlingarna under en presskonferens.

Ilska efter livesänd misshandel

Den flera timmar långa misshandeln av en schizofren ung man, som livesändes på Facebook, har rört upp starka känslor i USA. President Obama kallar dådet "fruktansvärt".

ANNONS
|

Fyra unga svarta personer i Chicago i USA misstänks för bland annat hatbrott, kidnappning och grov misshandel sedan de misshandlat en vit 18-årig man som bland annat är schizofren under flera timmar, och livesänt händelsen på sociala medier.

I den cirka 30 minuter långa videon hörs förövarna, två män och två kvinnor, skratta medan de slår mannen, som sitter bunden och med munkavle, samt skär i hans kläder och i hans huvud med en kniv. 18-åringen ska även ha blivit tvingad att dricka vatten från en toalett.

Tidigare skolkamrater

Offret hämtades i en stulen bil av en av förövarna, en före detta skolkamrat, på en hamburgerrestaurang i en förort till Chicago i tisdags. Därefter ska de två ha åkt runt och träffat kompisar under två dagar efter att de slutligen åkte till en av de kvinnliga förövarnas lägenhet, där övergreppen sedan skedde.

ANNONS

Enligt åklagaren började misshandeln sedan förövarna blivit arga på att mannens mamma ringt och varit orolig för honom.

De pressade också mamman på pengar.

- De krävde 300 dollar i lösesumma för att hon skulle få tillbaka sin son, säger assisterande åklagare Erin Antonetti till CNN.

Enligt Chicago Tribune ska 18-åringen själv ha lyckats ta sig ut ur lägenheten. Polisen fann honom blödande, mycket tunt klädd och svårt traumatiserad efter att de åkt till lägenheten då grannar slagit larm efter att ha hört konstiga ljud.

Obama: "avskyvärt"

Händelsen har upprört allmänheten och offrets familjemedlemmar har uttryckt tacksamhet över det enorma stöd som människor visat dem.

Händelsen har återigen fört upp problemen med rasism till ytan då förövarna i videon uttryckt sig nedvärderande om vita och tillträdande presidenten Donald Trump. President Barack Obama kallar videon för "avskyvärd".

- Vad vi har sett flyta upp till ytan tror jag är många problem som funnits där under en lång tid. Oavsett om det handlar om spänningar mellan polisen och befolkningsgrupper eller om det är hatbrott av den avskyvärda sort som nu nyligen dykt upp på Facebook, säger Obama till WBBM.

ANNONS

Förövarna sitter nu frihetsberövade utan möjlighet att friges mot borgen.

ANNONS