Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Identifieringen tar tid

Identifieringsarbetet med de omkomna är tidsödande. Uppgifter finns om att endast en är saknad.

Runar Kvernen, presstalesman hos Oslopolisen förklarar varför siffrorna på döda och saknade ändrats.

– De första vittnena talade om tiotalet döda, men under natten insåg vi att de kunde vara betydligt fler kanske 80, säger han. Nu har det gått några dagar och vi har i dagsläget 76 döda, varav åtta i bombattentatet i Oslo och 68 på Utöya.

Men antalet döda kan stiga. Ett hundratal personer fördes till sjukhus efter attentaten.

Hur många som ännu saknas har polisen ingen uppgift om. I norska medier uppgavs i går att polisen räknat ner de saknade från fem till en. Men det är inget som polisen bekräftar.

– Det är svårt att bestämma exakta antalet saknade, säger Runar Kvernen. Det kan ha varit några turister som råkade passera när bomben exploderade i Oslo och det kan vara någon som lämnat Utöya. Vi vet inte exakt hur många som egentligen var där.

– Under de närmaste dagarna bör det klarna hur många bekräftade döda är och hur många som saknas. Till slut blir det ett säkert tal.

På Utöya fortsätter det intensiva sökandet efter eventuella drunknade i Tyrifjorden (som är en insjö).

– Vi har lånat en avancerad mini-ubåt från vapentillverkaren Kongsberg, säger Runar Kvernen. Det är ett stort och svårsökt område, någon kanske aldrig blir funnen.

De omkomna har förts till Rettsmedisinsk Institutt för obduktion. En ID-grupp med tandläkare och andra specialister, undersöker person för person.

Vissa offer är svåra att identifiera eftersom de är så svårt bomb- eller skottskadade. Få av ungdomarna hade ID-handlingar på sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.