I samband med att alltfler trupper samlas i Zaporizjzjaområdet stiger oron för att något kan hända med kärnkraftverket.
I samband med att alltfler trupper samlas i Zaporizjzjaområdet stiger oron för att något kan hända med kärnkraftverket. Bild: AP

IAEA: Striderna intensifieras vid kärnkraftverket

Allt fler trupper koncentreras i området kring kärnkraftverket i Zaporizjzja. Nu har Rafael Mariano Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan, IAEA, har besökt kärnkraftverket i Zaporizjzja besökt kärnkraftverket för andra gången på kort tid.
– Alla tänkbara åtgärder bör vidtas för att förhindra att kraftverket attackeras, säger han, enligt The Guardian.

ANNONS

De ryska trupper som kontrollerar kärnkraftverket i Zaporizjzja, Europas största, visade på onsdagen runt IAEA-chefen Grossi med de intensifierade striderna i området som bakgrund. Med sig hade han en ny grupp inspektörer som skulle ersätta den nuvarande övervakningsgruppen – den sjunde i ordningen sedan IAEA:s närvaro godkändes av Ryssland och Ukraina.

– Det är uppenbart att den militära aktiviteten ökar i hela regionen, så alla tänkbara åtgärder bör vidtas för att förhindra att kraftverket attackeras, säger han enligt The Guardian, och tillägger:

– Jag tror inte det är någon hemlighet att det har skett en betydande ökning av antalet trupper i regionen, och det pratas öppet om offensiver och motoffensiver.

ANNONS

”Stor risk för kärnkraftsolycka”

IAEA-chefen har nyligen varnat att en direkt träff på kärnkraftverket, eller ett avbrott i säkerhetssystemen, skulle kunna orsaka en katastrof.

– Vi behöver skydda kärnkraftverket, för om vi inte gör det finns det en hög risk för en stor kärnkraftsolycka som inte kommer skona någon, varken ukrainare eller ryssar, sa Grossi under ett besök i Washington tidigare i mars.

Han har också berättat om att IAEA:s team på plats ser och hör ökad militär aktivitet, inklusive detonationer, regelbundet.

Svårlösta förhandlingar

Under sitt besök i Zaporizjzja fortsätter Grossi att förhandla fram ett skydd för kärnkraftverket, vilket kräver att både ukrainska och ryska styrkor går med på att inte skjuta in eller ut ur området.

– Det har varit olika koncept som vi har jobbat med. Inledningsvis fokuserade vi på möjligheten att etablera en väldefinierad zon runt anläggningen. Nu utvecklas konceptet och fokuserar mer på själva skyddet och de saker som bör undvikas. Det är ett pågående arbete, säger han.

Hittills har förhandlingarna stått still, eftersom Ryssland vägrar dra tillbaka sina styrkor från kärnkraftverket, något som Ukraina kräver.

Kärnkraftverkets sex reaktorer har stängts ner, men vissa av dem genererar fortfarande en viss mängd energi för att upprätthålla säkerhetssystemen. Det är ett svårt tillstånd att upprätthålla, skriver The Guardian, och den fjärdedel av personalstyrkan som finns kvar – cirka 3 000 ukrainska arbetare – lever under stor stress.

ANNONS

– Situationen är inte hållbar, säger Grossi.

LÄS MER:Erdogan: Putin kan inviga reaktor i Turkiet

LÄS MER:Staden vid ryska gränsen: "Inte rädda – men redo"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS