Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av talarna vid minnesstunden för John McCain var förre presidenten Barack Obama.

Hyllningsceremoni för McCain – pikar mot Trump

USA fortsatte på lördagen att ta farväl den republikanske senatorn John McCain som avled i cancer förra helgen. Bland annat hyllades han av två tidigare presidenter, George W Bush och Barack Obama, vid en storslagen minnesceremoni i Washington  DC..

Och – nästan – hela den politiska gräddan i Washington deltog i ceremonin. Där var den tidigare presidenten Bill Clinton och hans hustru Hillary Clinton. Även de tidigare vicepresidenterna Al Gore och Dick Cheney är på plats liksom de tidigare utrikesministrarna Madeleine Albright, John Kerry och Henry Kissinger.

Men nu sittande president Donald Trump var inte på plats i Washington National Cathedral. John McCains familj hade gjort klart att han inte var välkommen.

Både Bush och Obama ansåg att McCain hade gjort dem till bättre presidenter och båda levererade i sina minnestal mer eller mindre subtila pikar till Trump.

Avskydde skrävlande despoter

- John förstod att en del av det som gör vårt land så stort är att vårt medborgarskap inte bygger på blodslinjer eller hur vi ser ut, utan till en gemensam uppfattning att alla är lika mycket värda och att vi av Skaparen begåvats med vissa omistliga rättigheter, sade Barack Obama och poängterade att McCain stod för att "en fri och obunden press är nödvändig för vår demokratiska debatt".

Demokraten Barack Obama och republikanen John McCain var rivaler i presidentvalskampanjen 2008 där Obama till slut segrade. Men de båda fortsatte hålla kontakten och det var McCain själv som tidigare i år bad sin forne politiske motståndare att hålla minnestal på hans begravning.

Även George W Bush och MCCain var på sin tid rivaler om att nomineras till sitt partis presidentkandidat. Den gången blev det Bush som nominerades.

- Han avskydde maktmissbruk och stod inte ut med trångsynthet och skrävlande despoter, sade Bush i sitt tal.

Ceremonin i katedralen inleddes med ett mycket emotionellt tal av John McCains dotter Meghan McCain som med återhållen gråt hyllade sin far:

- John McCains Amerika har inget behov av att göras storartat för Amerika har alltid varit storartat, snyftade hon med tydlig adress till Trumps slagord "Make America great again" (ungefär "Gör Amerika storslaget igen").

Flera personer ur den sittande regeringen var dock på plats i kyrkan, bland andra försvarsminister James Mattis. Även Trumps dotter Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner, som är seniorrådgivare till Trump, närvarade under ceremonin.

"Ingen krigshjälte"

John McCain tjänstgjorde som stridspilot under Vietnamkriget när han 1967 blev nedskjuten och tillfångatogs. I över fem år satt han som krigsfånge i Hanoi. Det är känt att han inte fick adekvat sjukvård, att han torterades och hölls isolerad under sin tid i fångenskap.

Trump, som aldrig dragit jämt med McCain, riktade uppmärksammad kritik mot händelsen under sin valkampanj genom att säga att McCain "inte var någon krigshjälte".

"Jag tycker om människor som inte blir tillfångatagna", sade Trump.

Presidenten ägnade lördagseftermiddagen åt att spela golf.

McCain var delstaten Arizonas senator i nära 32 år. Han avled i cancer för en vecka sedan, några dagar före sin 82-årsdag. Han begravs på söndagen i Annapolis, Maryland.