Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Finlands president Sauli Niinistö ser allvarligt på att en tidning publicerat en artikel byggd på läckta försvarsdokument. Arkivbild.

Husrannsakan hos journalist efter läcka

Läckta underrättelsedokument, husrannsakan hos en journalist och en brinnande hårddisk. Helgens händelser har väckt debatt i Finland om pressfrihet och nationell säkerhet.

Det började med att tidningen Helsingin Sanomat i lördags publicerade en artikel om Finland militära underrättelseverksamhet. Artikeln som delvis baserats på läckta dokument handlade bland annat om hur Försvarsmaktens signalprovanstalt spionerat på grannlandet Ryssland.

President Sauli Niinistö sade att publicering av dokument med den högsta säkerhetsklassen skadar landets säkerhet. En polisutredning om röjande av statshemlighet inleddes.

För att skydda källor slog Laura Halminen, en av de reportrar som skrivit artikeln, på söndagen sönder en hårddisk till sin dator. Eftersom den då började brinna ringde hon till brandkåren. Med brandbilen kom en polispatrull och när det stod klart för poliserna vem Halminen var kallade de på förstärkning.

En husrannsakan genomfördes i Halminens hem i söndags kväll, bekräftar centralkriminalpolisen. Enligt Helsingin Sanomat beslagtogs telefoner, en dator och usb-minnen.

Tidningens chefredaktör Kaius Niemi är oroad med tanke på källskyddet och pressens förutsättningar att utföra sitt arbete.

- En husrannsakan mot en journalist, och i den här skalan, är helt exceptionellt i Finland, som har profilerat sig som ett toppland vad gäller pressfrihet, säger han till den egna tidningen.