Flera döda i huskollaps i Miami – över 150 personer saknas

Räddningsarbetet efter husraset i Miami fortsätter i långsam takt. Under söndagen bekräftades fyra nya dödsfall. Totalt har nio personer mist livet i husraset och över 150 saknas fortfarande.

ANNONS

Räddningstjänsten kämpar mot klockan för att hitta överlevande i rasmassorna sedan en tolvvåningsbyggnad kollapsat i Surfside nära Miami Beach i USA under natten till torsdagen, lokal tid.

Under söndagen, drygt tre dagar efter raset, bekräftade lokala myndigheter att totalt nio personer mist livet och att över 150 personer fortfarande saknas. Anhöriga uppmanas att hjälpa identifieringsprocessen genom att ge blodprov för dna-matchning av de dödsoffer som grävts fram.

Många fler dödsoffer befaras finnas kvar i rasmassorna, men av rädsla för fler ras och efter det att ett antal bränder brutit ut kan räddningsstyrkorna inte arbeta så snabbt som de vill.

Samtidigt som räddningsarbetet fortsätter samlas anhöriga och andra sörjande vid ett stängsel en bit bort från huset. Där har foton på saknade hängts upp och platsen har blivit en minnesplats för de befarat omkomna.

ANNONS

Övervakningskamera fångade raset

En övervakningskamera fångade det dramatiska händelseförloppet på torsdagsmorgonen i staden Surfside i Miami-Dade County i delstaten Florida i USA.

På filmklippet som publicerats av nyhetskanalen CNN syns hur mittendelen av tolvvåningsbyggnaden plötsligt rasar, och hur ytterligare en del av byggnaden kollapsar några sekunder senare.

– Mullret var väldigt annorlunda, väldigt konstigt. Och någonting var inte rätt med hur det lät. Det var för starkt, för våldsamt. Det kändes nästan som en chockvåg, säger vittnet Fiorella Terenzi som bor i byggnaden bredvid, till CNN.

Rasmassorna har undersökts, bland annat av sökhundar och med sonar. Bedömningen från de lokala myndigheterna är att det är svårt att ta sig fram till tomrum i rasmassorna genom att gräva sig ner. Därför försöker man nu underifrån.

– Vår slutsats var att alla resurser måste ner under rasmassorna. Där finns ett parkeringsgarage som ger bättre tillgång för oss, med vad som i princip är tunnelgångar till de olika våningarna, säger Ray Jadallah.

Byggnaden hade strukturskador sedan tidigare

Det är ännu oklart vad som orsakade raset och hur många som kan ha befunnit sig i den del av byggnaden som kollapsade.

Fastigheten som rasade var byggd 1981 och hade 136 lägenheter varav 55 förstördes i samband med händelsen.

I en inspektion av den delvis rasade byggnaden som gjordes 2018 varnade en konsult för ett "större fel" i konstruktionen. Bristande lutning på pooldäcket när huset byggdes försämrade dräneringen, enligt rapporten som pekar på skador på betongplattor och sprickor samt sönderfallande pelare i garaget under, rapporterar The New York Times.

ANNONS

Enligt Surfsides borgmästare Charles Burkett är det för tidigt att säga vad som orsakade kollapsen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS