Irakisk kvinna som blivit skjuten i Damaskus på torsdagen.
Irakisk kvinna som blivit skjuten i Damaskus på torsdagen.

Hundratusentals på Syriens gator

ANNONS
|

När syrier samlades till fredagsbön stod redan flera hus i lågor. Både i Damaskus och i Hama, dit stridsvagnar efter sommarens belägring nu återvänt, vittnade aktivister om hur dissidenters hem stuckits i brand.

Bönen blev startskott för nya massdemonstrationer och hundratusentals uppgavs ha svarat uppropet till protest.

–Det rör sig på många platser i dag, dessutom har vi samlat fjorton namn på civila döda i Syrien i dag, säger en aktivist i telefon till TT från Damaskus.

Under dagen växte dödssiffran, på kvällen uppgavs minst 17 människor varav två barn ha mist livet. I Damaskus utbröt strider mellan desertörer och regimen med flera dödsfall som följd.

ANNONS

Dödläge i FN

Omvärldens hårda ord har inte bitit på president al-Assads regim och väst famlar nu efter ett sätt att stoppa dödandet. I FN:s säkerhetsråd råder dödläge mellan al-Assads kritiker och Ryssland med Kina som hårdnackat vägrat ingripa.

Både Moskva och Peking har ekonomiska intressen i Syrien och är historiskt skeptiska till att omvärlden – som de ser det – lägger nästan i blöt i andras "interna angelägenheter".

Insatsen i Libyen där rebeller med, enligt Ryssland för mycket, stöd från Nato störtade Gaddafi har också lämnat en besk eftersmak på Kremls tunga.

Blandad reaktion

På torsdagskvällen lade Ryssland dock – under stor press att agera – fram ett utkast till en resolution FN:s säkerhetsråd.

Utspelet välkomnades av många trots att det beskrevs som svagt och syriska aktivister säger till TT att det väcker visst hopp. Andra är mer skeptiska och hävdar att Rysslands förslag varken möter kraven från väst eller från oppositionen.

Och medan det ryska förslaget knådas väntas fler människor dö.

–Alla är totalt frustrerade över Rysslands agerande, säger Moussab Azzawi från London-baserade Syriska människorättsobservatoriet.

–De känner att Ryssland deltar i blodspillan i Syrien.

Dödssiffran i Syrien stiger – aktivister uppger för TT att säkerhetsstyrkorna dödat minst 17 människor under fredagen. Två av de senaste dödsfallen har skett i Damaskus förorter där aktivister från Lokala samordningskommittéerna (LCC) uppger att desertörer drabbar samman med armén.

ANNONS
ANNONS