Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den hundra meter långa massgraven i den skalv- och tsunamidrabbade staden Palu ska rymma 1 300 personer.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hundratusentals i akut behov av hjälp

På en kulle i den raserade staden Palu gräver volontärer en hundra meter lång massgrav. Den ska rymma 1 300 personer som fallit offer för det förödande skalvet och tsunamin i Indonesien. Samtidigt fortsätter dödssiffran stiga sedan över 30 döda hittats i en kollapsad kyrka.

- I morse hittade våra volontärer kropparna efter 34 bibelstudenter från en lokal kyrka, som låg begravna i rasmassorna och leran, säger Aulia Arriani, presschef på indonesiska Röda Korset, till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kropparna hittades i distriktet Sigi, söder om staden Palu.

Hittills har 844 människor bekräftats döda i naturkatastrofen. Antalet kommer dock att fortsätta att öka i takt med att flera kroppar grävs fram ur rasmassorna. FN uppskattar att 191 000 personer, varav ungefär 46 000 barn, är i akut behov av hjälp, enligt nyhetsbyrån AFP.

Situationen är desperat i de drabbade områdena. Det fattas rent dricksvatten, mediciner och räddningsutrustning.

- Det är riktigt illa i Palu just nu, säger Arriani.

- Det finns fortfarande ingen el och kommunikationslinjerna fungerar bara från och till. Människor är inhysta i temporära nödbostäder och behöver grundläggande förnödenheter som mat, vatten, filtar – nätterna är kalla och mörka.

Fast under rasmassor

Överlevaren Adi berättar att han kramade om sin fru på stranden när tsunamin sköljde in. Han har ingen aning om vart frun är nu, eller om hon lever.

- Jag tappade greppet när vågen kom. Jag kunde inte hålla fast vid någonting, berättar han till AFP.

Myndigheterna har tvingats fatta beslut om att massbegrava de kroppar som hittats för att undvika smittospridning.

Samtidigt fortsätter insatserna för att rädda skrikande människor som fortfarande sitter fast under raserade byggnader.I förorten Balarao irrar förtvivlade personer omkring bland fallna träd, krossade betongplattor och sönderslitna möbler, rapporterar AFP.

"Ingen kontakt"

I rasmassorna i Palu finns ett av stadens hotell, där två personer har hittats vid liv men där runt 60 personer fortfarande befaras befinna sig under bråten. Men räddningsarbetet försvåras av bristen på adekvat utrustning.

- Det behövs tyngre utrustning, såsom grävmaskiner och kranar för att kunna lyfta bort allt bråte och rasmassor. Regeringen har fått en del sådana fordon på plats, men det är brist på bränsle i Palu, berättar Arriani.

Räddningsarbetare börjar närma sig området Donggala, norr om Palu, som hittills varit helt avskuret.

- Röda korset har en grupp som i morse tagit sig till Donggala. Men vi har fortfarande inte fått någon information från dem eftersom alla kommunikationer och elektriciteten ligger nere, säger Arriani.

Indonesiska Röda korset har också en båtleverans på väg mot Palu med bland annat filtar, liksäckar, hygienartiklar, myggnät, liggunderlag och vatten.

Fångar rymmer

Regeringen ber om internationell hjälp och tiotals organisationer har erbjudit livräddningshjälp till drabbade områden.

Men kritik rikas även mot regeringen. Detta sedan öns tsunamivarningssystem inte fungerat på sex års tid på grund av bristande medel.

På andra delar av Sulawesi har över 1 200 fångar rymt från tre olika fängelser, till följd av skalvet.

- Jag är säker på att de flydde på grund av rädsla. Det är en fråga om liv eller död för fångarna, säger Sri Puguh Utami, vid landets justitiedepartement, enligt AFP.

Det var i fredags som ett jordskalv inträffade på ön Sulawesi med magnituden 7,5, vilket följdes av en tsunami som svepte in med flera meter höga vågor.