Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Hundratusentals flaggor när åskådarna får stanna hemma

En mörk skugga vilar över Joe Bidens installation. Och den nye presidenten anpassar sig till allvaret. Ljus lyser för över 400 000 döda i covid-19 och flaggor ersätter folkmassan på the Mall.

Joe Biden reste på tisdagen till Washington från sitt hem i Delaware. I ett känslosamt tal och med tårarna rinnande utför kinderna sade han i talet vid avfärden att det borde varit hans son Beau som var på väg att installeras som president. Nu blev det istället han själv. Beau Biden inledde sin politiska karriär men dog i en hjärntumör för några år sedan.

Han och hustrun Jill tillbringar kvällen före installationen i den officiella gästbyggnaden, Blair House, mitt emot Vita huset. Men paret Biden välkomnas inte av den avgående presidenten på det sätt som Trump mottogs av sin företrädare Barack Obama. Trump lämnar utan att erkänna sig besegrad, hävdar fortfarande valfusk och har vägrat att ta kontakt med sin efterträdare.

Det är inte bara en plump i protokollet utan en en markering som kommer att gå till historien. Det är första gången på över 150 år som en avgående president inte varit på plats för att överlämna makten i ordnad form.

Vicepresident Mike Pence deltar dock och senatens avgående republikanske majoritetsledare Mitch McConnell har tackat ja till en inbjudan från Joe Biden att vara med vid den gudstjänst som inleder installationsdagen. Biden är djupt troende katolik, liksom representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi som också tillhör de inbjudna till kyrkan.

LÄS MER: Här tar Melania farväl – då väntas Donald Trump tacka för sig

Kan tänka sig rösta mot Trump

McConnells närvaro skall inte överdrivas – det hade varit en magstark demonstration att neka att närvara – men McConnell har sedan stormningen av Kapitolium antytt att han kan tänka sig att rösta ja till att fälla Donald Trump när riksrätten når senaten. Under Joe Bidens senatsår stod de varandra personligen nära, men Donald Trumps presidenttid har lett till att vänskapen upphört.

Joe Biden behöver återupprätta förbindelsen till McConnell för att få med republikanerna på viktiga utnämningar och för att få igenom sina lagförslag.

I vanliga fall brukar kvällen före installationen bjuda på en utomhuskonsert vid Lincolnmonumentet, som markerar ena ändan på the Mall med Kapitolium på den andra. Ett jättefyrverkeri skjuts upp som ses över stora delar av Washington. Men denna gång har detta ersatts med en ljusmanifestation längs den långsmala grunda bassängen nedanför monumentet. Tusentals ljus tänds till minne av de över 400 000 amerikaner som dött av covid-19, de över 24 miljoner som insjuknat och sjukvårdspersonalen över hela USA.

Större delen av den öppna platsen framför Kapitolium är avspärrad och ingen får tillträde. De hundratusentals människor som vanligtvis samlas vid installationer har ersatts av flaggor som placerats tätt intill varandra i den frusna marken.

LÄS MER: Vita huset töms på allt – utom möblerna

Lägger krans på grav

Istället för att åka parad längs Pennsylvania Avenue väljer Joe Biden att tillsammans med vicepresident Kamala Harris lägga en krans på den okände soldatens grav på Arlingtonkyrkogården en kort bilväg från Kapitolium. På det sättet inkluderas den amerikanska militären i ceremonierna.

Hela Washington var på tisdagen isolerat inför installationen på onsdagen. Vägar, broar och trafikleder där över 800 000 fordon passerar dagligen är stängda. Militärfordon och stängsel hindrar all trafik. 25 000 nationalgardister är på plats och 2 500 militärer deltar i bevakningen tillsammans med Washingtons lokala polis som fått förstärkningar från de omgivande delstaterna.

Donald Trump lämnar Vita huset på onsdagsmorgonen efter att ha benådat ett hundratal personer. Han håller en avskedsceremoni med många hundra inbjudna på Andrews Air Force Base innan han flyger till Florida med Air Force One. Trump har med sig väskan som kallas ”the nuclear football” och som innehåller koder till USA:s kärnvapen. En likadan väska finns på Kapitoliums trappa bredvid Joe Biden när han svär eden. Samma sekund som Biden är installerad aktiveras koderna för den nye presidenten samtidigt som Donald Trumps koder stängs av.

LÄS MER: Första damen Jill Biden – och hennes elva företrädare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.