Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människor flyr efter skottlossningen på Fields köpcenter i Köpenhamn. Bild: Olafur Steinar Gestsson
Människor flyr efter skottlossningen på Fields köpcenter i Köpenhamn. Bild: Olafur Steinar Gestsson

Hundratals tvingades fly: ”Hjärtat började slå i 200”

Hundratals människor som befann sig på köpcentret Fields i Köpenhamn tvingades vid halv sextiden på söndagskvällen fly efter att en gärningsman öppnat eld. En av dessa var Edvin Simonsson, som befann sig vid platsen när människor började springa för sina liv.
– Hjärtat började slå i 200 direkt, säger han till SVT Nyheter.

På söndagen hade Edvin Simonsson tillsammans med sin syster Nanna åkt till Köpenhamn för att gå på Harry Styles konsert i Royal Arena. Stadion ligger i närheten av köpcentrumet Fields på Amager i stadsdelen Örestad.

Där befann sig Edvin Simonsson innan konserten, när han plötsligt såg panikslagna människor fly för sina liv gråtandes och skrikandes.

– Jag tänkte att det var en skottlossning. Hjärtat börjar slå i 200 direkt, säger Edvin till SVT Nyheter.

Hans syster var då inne på köpcentret, och hans högsta prioritet var därför att se till att systern kom ut från köpcentret.

– Sedan sprang vi därifrån och ringde våra föräldrar, säger Edvin Simonsson till tv-kanalen.

”Han sköt och krossade rutor”

En annan som befann sig inne i köpcentret när skjutningen ägde rum var Mahdi Al-Wazni. Till Jyllands-Posten berättar han att han fick ögonkontakt med gärningsmannen när han och hans familj försökte fly från platsen.

– Jag var på restaurangavdelningen på översta våningen på Fields med familjen när vi hör folk skrika och springa runt för att hitta en utgång, säger han till tidningen.

När Mahdi Al-Wazni tillsammans med sin storebror försökte samla ihop barnen hittade han inte sin tonåriga dotter. Och i samband med att han letade efter henne fick han syn på gärningsmannen.

– Jag skulle säga att han var 200 meter framför mig och hade ett hagelgevär. Då tog jag fram telefonen för att filma. Det gjorde jag om han skulle skjuta. Men mitt enda fokus var att hitta min dotter, säger Mahdi Al-Wazni, och fortsätter:

– Han skrattade och sa att det inte var äkta skott, han kanske försökte lura mig och komma mig närmare. Sen sköt han och krossade rutor. Jag tror att han sköt fem-sex gånger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.