Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hundratals ton giftämne i Tianjin

En högt uppsatt militärofficer i Kina bekräftar att det fanns flera hundra ton natriumcyanid i det område som var centrum för de våldsamma explosionerna i Tianjin.

Stabschefen i militärregionen Peking, Shi Luze, uppger att natriumcyanid fanns på minst två ställen. Det är den första officiella bekräftelsen på uppgifter om det mycket giftiga ämnet på platsen.

-Volymen var flera hundra ton enligt preliminära beräkningar, sade Shi Luze vid en presskonferens i dag.

Myndigheterna har bekräftat 112 dödsfall i sprängkatastrofen men ytterligare uppemot 100 människor saknas och befaras vara döda. Över 700 människor vårdas på sjukhus.

Oron är stor för föroreningar i luft och vatten efter olyckan, även om myndigheterna försäkrar att halterna av giftiga ämnen inte nått skadliga nivåer. Den statliga nyhetsbyrån Nya Kina rapporterade dock sent i går att cyanidhalten i avloppsvattnet var elva gånger högre än normalt dagarna efter explosionerna i onsdags. Nu har halten sjunkit till dubbla den normala.

Miljöorganisationen Greenpeace rapporterar att tester av ytvattnet på fyra platser i 15-miljonerstaden inte har visat på förhöjda nivåer.