Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/19

Hundratals skadade efter våldsamma upplopp i Katalonien

844 personer har skadats under den omstridda folkomröstningen om katalansk självständighet, enligt den Katalanska regionala regeringen. Spaniens regering hävdar att omröstningen inte har ägt rum.Medan Kataloniens regering säger att de har som avsikt att utropa självständighet . Resultatet av omröstningen blev ett klart ja till självständighet, enligt katalanska myndigheter.

När vallokalerna stängt samlades några tusen Barcelonabor på Plaça de Catalunya i hjärtat av staden för att tillsammans följa rapporteringen efter omröstningen på en storbildsskärm. Mariano Rajoys tv-sända tal möttes av högljudda burop och busvisslingar.

I dag genomfördes ingen folkomröstning i Katalonien, sade Rajoy och tillade att en stor del av katalanerna inte vill delta.

Spanien är en snäll men bestämd demokrati, fortsatta den spanske premiärministern, och berömde den nationella polisen och paramilitära Guardia civil för att ha "fullgjort sitt uppdrag enligt det mandat de hade".

Vid det laget hade bilder spridits över hela världen på hur polisen använt våld för att beslagta valurnor samt avlägsna människor från vallokaler runt om i Katalonien. Vittnesmål om hur kvinnor och män i alla åldrar drabbats när de gjorde passivt motstånd spreds snabbt i olika medier.

Försvarslös befolkning

Det uppstod även verbala konfrontationer mellan polismän från de två statliga poliskårerna och poliser från den katalanska kåren Mossos d'Esquadra, som under dagen valde att inte bruka våld mot allmänheten som ville rösta.

"I egenskap av borgmästare för BCN kräver jag ett omedelbart stopp för polisangreppen mot den försvarslösa befolkningen", skrev Barcelonas borgmästare Ada Colau på Twitter.

Flera medier rapporterar att polis avlossat gummikulor nära vallokalen i skolan Rius i Taulet i Barcelona. Men av Sky News bilder framgår att det handlar om gummibollar, sannolikt av en fransk typ som kallas för flash-ball som europeiska poliskårer använder i kravallsammanhang.

Polis bekräftar enligt spanska medier att man avlossat projektiler.

Ord står mot ord om hur många människor som skadats till följd av våldsamheterna. Den katalanska regionregeringen meddelade sent på söndagskvällen att minst 844 personer har skadats. Men regeringen i Madrid anger att det rör sig om 92 skadade, enligt AFP.

Premiärminister förnekar omröstningen 

Vallokalerna stängde vid 20-tiden och strax därefter kom vaga rapporter om att över tre miljoner människor "deltagit i omröstningen". 5,3 miljoner av Kataloniens invånare var röstberättigade.

I spansk tv säger Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att "i dag genomfördes ingen folkomröstning i Katalonien".

– Vi har varit ett föredöme för hela världen och för vår tro på oss själva, forsätter Rajov som också säger att en stor del av katalanerna inte vill delta.

Han tackar även den spanska polisen.

– De har fullgjort sitt uppdrag enligt det mandat de hade, säger Rajoy. 

Inget resultat

Klokan 22.30 höll Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont ett tal, där han tackade alla som deltagit i omröstningen och fördömde den spanska polisens agerande.

– EU kan inte fortsätta att titta åt ett annat håll, sade han.

– Vi har skickat ett budskap till hela världen: Vi har rätt att bestämma över vårt eget öde, och göra det utan våld.

Puigdemont sade inget om resultatet mer än att regionparlamentet skulle meddelas om det – och att regeringens avsikt är att utropa katalansk självständighet om det är ett "ja".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.