Hundratals personer samlades utanför Vita huset


– Jag mår bra, hur mår ni? Donald Trump framträdde på Vita husets balkong inför några hundra som samlats på den södra gräsmattan.
– Fullständigt omdömeslöst, kommenterade demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

ANNONS
|

Trumps beslut att bjuda in två tusen personer, som sympatiserar med den konservativa rörelsen ”Blexit”, till Vita huset väcker förvåning och ilska. Det är den svarta aktivisten Candace Owens som står bakom det hela. Hon har fått uppmärksamhet sedan hon kritiserat ”Black Lives Matter” och uppmanat svarta och andra minoriteter, som traditionellt röstar på demokraterna, att bryta med partiet och istället rösta på Donald Trump.

Några hundra dök upp

Det snabbt arrangerade mötet var direkt riktat till anhängare av ”Blexit” som fick resa och uppehälle betalt av organisationen. Av de två tusen som påstods vara på väg kom uppskattningsvis några hundra. De flesta hade blå t-tröjor och Trump sade att han hellre hade velat ha en sådan på sig än den vita skjortan och mörka kavajen.

ANNONS

Instruktionen var att alla skulle bära ansiktsmask men av filmsekvenserna att döma hörsammade inte alla uppmaningen. Inte heller den sociala distanseringen respekterades när alla stod nära varandra för att se presidenten så bra som möjligt.

Trump upprepade samma gest som när han kom tillbaka från sjukhuset och stannade till på balkongen innan han gick in i Vita huset. Nu steg han ut på balkongen, tog dramatiskt av sig masken och vinkade till de som samlats.

President Donald Trump talade på lördagen från Vita husets balkong.
President Donald Trump talade på lördagen från Vita husets balkong. Bild: Alex Brandon

Utlovade vaccin inom kort

Han upprepade att han mår bättre än vad han gjort på länge och sade att det finns mediciner och behandlingar som gör insjuknade friska. Han sade också att vaccin kommer att finnas tillgängligt inom kort och att covid-19 snart kommer att vara borta.

Att hålla kampanjmöten i Vita huset anses olämpligt eftersom ”folkets hus” hör samman med presidentämbetet och inte valkampanjer. Talespersoner för Trump sade därför att det inte handlade om ett framträdande som hör till valrörelsen. Men bara efter någon minut var Trump inne på kampanjretoriken iallafall och anklagade demokraterna och Joe Biden för att vilja införa socialism i USA. Efter tio minuter gick Trump tillbaka in i Vita huset.

För Donald Trump är det viktigt – men samtidigt en chanstagning – att försöka förmå svarta att rösta på honom. Även amerikaner med latinamerikansk bakgrund är viktiga att få med på tåget. Hittills har en majoritet av dem röstat på demokraterna.

ANNONS

Demokraterna upprörda

Demokraterna upprörs över att Trump – som de beskriver det – cyniskt utnyttjar svarta vid ett kort möte. Risken finns att många av dem som lyssnat till ”Blexits” uppmaning att komma till Vita huset riskerar att smittas av covid-19. Det var vid ett evenemang i Vita huset som ”superspridningen” för två veckor sedan skedde. Svarta är dessutom överrepresenterade när det gäller både smittade, sjukhusvårdade och avlidna. Avancerad vård och närhet till ett stort läkarteam är bara tillgänglig för presidenten själv.

Vill ta kommandot

Men det var på lördagen tydligt att Donald Trump vill ta kommandot över valkampanjen och att det mycket korta framträdandet på balkongen är starten på den nytändning som han hoppas på. Ännu finns inga klara besked om när presidenten senast testade negativt för covid-19 och misstanken finns därför att han var infekterad när han debatterade med Joe Biden för en dryg vecka sedan. Den andra debatten är inställd av arrangörerna sedan Trump vägrat att debattera virtuellt och det är osäkert om den tredje, den 22 oktober, blir av.

På måndag skall Trump inleda en serie möten i flera delstater där opinionsmätningarna visar att det är jämnt mellan kandidaterna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS