Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.

Hundratals gripna i Teheran

Efter flera dagars protester i Iran har omkring 200 demonstranter gripits i huvudstaden Teheran. Situationen är pressad och president Rohani säger visserligen att det måste finnas "utrymme för kritik". Men han höjer också ett varnande finger.

ANNONS
|

Det är i samband med ett regeringsmöte som president Hassan Rohani på söndagskvällen säger att regeringen måste ha förståelse för kritik. Men han varnar också demonstranterna:

- Kritik är något annat än våldsamheter och förstörelse av allmän egendom,

Dagen innan kom beskedet att två personer dödats i staden Droud samband med oroligheterna.

- Det pågick en olaglig demonstration i Dorud i lördags kväll och ett antal människor intog gatorna efter uppmaning från fientliga grupper som ledde sammandrabbningarna. Olyckligtvis dödades två människor från Dorud, säger provinsens viceguvernör Habibollah Khojastehpour i ett uttalande i den statliga iranska tv:n

ANNONS

Ytterligare sex människor ska ha skadats enligt myndigheterna. De 200 gripna i Teheran uppges ha frihetsberövats redan i lördags enligt de iranska nyhetsbyråerna Isna och Fars.

Vill att EU agerar

Den svenska EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) vill se att EU agerar mot Iran.

- EU måste agera och jag kommer att rikta krav till Federica Mogherini Det handlar akut om att fördöma våldet och se till att EU agerar bestämt och kraftfullt när den iranska regimen slår ner protester med våld och människor har dödats, säger Guteland (S) som även är ordförande för Svenska Irankommittén till TT.

Federica Mogherini är EU:s utrikeschef.

Inrikesministern varnar

Samtidigt varnades demonstranterna under lördagen av Inrikesminister Abdolrahman Rahmani Fazli.

- De som skadar allmän egendom, stör ordningen och bryter mot lagen måste stå till svars för sitt beteende och betala priset, säger han i stats-tv och fortsätter:

ANNONS

Den iranska regeringen uppge också "av säkerhetsskäl" ha infört tillfälliga begränsningar i åtkomsten till Instagram och kommunikationsappen Telegram, citerar stats-tv en anonym källa.

Mot iranska regimen

Videomaterial som lagts ut på sociala medier sägs visa hur tusentals människor marscherar genom städerna Khorramabad, Zanjan och Ahvaz. 80 människor greps under natten mellan lördag och söndag, uppgav en tjänsteman som inte namnges till nyhetsbyrån Ilna.

Ryktesspridning, reserestriktioner och bristen på medienärvaro har gjort det mycket svårt att få uppgifter bekräftade.

Protesterna började i landets näst största stad Mashhad i torsdags och riktades först mot ekonomiska svårigheter och höjda priser i landet, men har därefter övergått till att riktas mot den islamiska regimen i sig.

Trump twittrar

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att Irans folk vill ha en förändring.

"Det kommer en dag då det iranska folket kommer att få välja. Världen tittar på!", skriver han.

Det iranska utrikesdepartementets talesperson Bahran Ghasemi har avfärdat Trumps kommentarer som "opportunistiska". Och i sitt tal i samband med regeringsmötet på söndagskvällen påminde president Rohani om att Trump tidigare har kallat Iran för en terroriststat.

- Denne man som i dag i Amerika säger sig sympatisera med Irans folk har glömt att han bara för några månader sedan kallade landet för en terroriststat.

ANNONS

TT-AFP-Reuters

Fakta: Iran

Irans folkmängd 2017 uppgår till 80,6 miljoner invånare. Officiellt språk är persiska. Det övervägande antalet av befolkningen är muslimer, och sedan revolutionen 1979 är landet en islamisk republik. Ett särskilt expertråd övervakar att inga lagar och politiska beslut strider mot islam.

Under de första åren efter revolutionen förföljdes, under ledning av landets politiska och religiösa ledare ayatolla Khomeini, stora grupper av oliktänkande och minoriteter.

En stor politisk kris inträffade 2009 då president Mahmoud Ahmadinejad anklagades för valfusk, med massdemonstrationer och våld som följd.

Presidentvalet 2013, då den reformvänlige Hassan Rohani vann, skapade förväntningar på en stor förändring. Förhoppningar knöts speciellt till kärnenergiavtalet med väst, som skulle bryta landets isolering. Men ekonomin har inte återhämtat sig.

Källa: NE

ANNONS