Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hundratals flyktingar når land

Familjer - många med mycket små barn - finns bland de hundratals flyktingar som kliver i land i italienska Augusta. Och båtarna fortsätter att komma. Bara under onsdagen har runt tusen personer nått italiensk mark.

De har färdats över vattnet i över en vecka. På förmiddagen fick cirka 446 flyktingar äntligen kliva av på italiensk mark, efter en lång väntan i gassande sol. En av de unga männen knäböjer och kysser marken. Kvinnor, barn och familjer tar sig mödosamt ner för landgången, framför ögonen på poliser, människorättsorganisationer och en rad journalister.

-Det rörande här är att det är så många barn, ett är bara fyra månader gammalt, säger Flavio di Giacomo från den FN-anknutna Internationella migrationsorganisationen, IOM, till TT.

Flera av barnen bär på smutsiga små ryggsäckar och håller sina föräldrars händer. En gravid kvinna har värkar och förs bort i ambulans.

-De är väldigt trötta. Men generellt mår de okej, säger Barbara Molinanio på UNHCR till TT.

Fler barn kan dö

Av personerna ombord är minst 60 barn och 95 kvinnor, enligt Rädda Barnen. En liten flicka gråter okontrollerat. Hennes mammas hand är svårt bränd och även hon gråter. De är syrier, och har färdats högst upp i båten. Här finns också folk från Egypten, Sudan, Gaza och Eritrea.

-Afrikanerna satt längst ned, för de hade minst pengar, säger Sarah Tyler från Rädda Barnen.

Båten räddades när den nådde den italienska kusten vid Calabria. Men alla har inte samma tur, i år har dödstalen stigit enormt jämfört med förra året. Då hade 17 dött vid samma period - i dag är det cirka 1 000 personer som omkommit på havet.

-Fortsätter det så här kommer 2 500 barn att dö i år, enligt våra beräkningar, säger Sarah Tyler.

Sämre smugglarbåtar

Mellan 10 och 15 procent av båtarna kommer från Egypten och resten från Libyen, säger Flavio di Giacomo. Ofta tar det dagar innan passagerarna som undsätts förs in till en hamn - inte sällan en annan än den först anländer till. Fartyget vid Augusta har redan varit på ön Lampedusa.

-Det är mycket komplicerad logistik och mer samordning behövs, säger Itaiy Virri vid IOM.

Få, om ens några, båtar som når ända fram för egen maskin, de allra flesta undsätts.

-Smugglarnas båtar blir bara sämre, det är ofta omöjligt att nå ända fram till Italien med dem. De består av ruttet trä och är ofta lagade med tejp. Det är hemskt, säger Flavio di Giacomo.

Flera hundra fler väntas

Flyktingarna ska nu föras till ett mottagningscenter på ön. Samtidigt anländer ytterligare 500 till Salerno. De har räddats från en båt som avseglade från Libyen och upptäcktes i Canale di Sicilia.

-I måndags räddade vi sex gummibåtar med 638 personer. Av dem har 93 gått av på Lampedusa och 545 personer anländer nu till Salerno, säger en tjänsteman vid Kustbevakningen.

Under onsdagen genomfördes också två andra räddningsinsatser av två båtar med 220 personer ombord.