Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundar ska leta lik efter tyfon

Tre månader efter tyfonen Haiyan hittas dagligen nya kroppar i Filippinerna. Nu skickas likhundar till området - för att människor ska slippa hitta sina anhöriga i bråten.

Vissa områden utanför staden Tacloban ser fortfarande ut som om tyfonen nyss svept förbi.

- Stadskärnan är till största del uppröjd. Men det finns områden som är full av bråte efter ovädret. De är helt tillplattade, här finns trä, husdelar, betong och personliga ägodelar som kläder huller om buller, säger Lesley Wright vid FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Nu har UNDP skrivit kontrakt för att få amerikanska, specialtränade likhundar till Tacloban. I veckan ska fem hundar med personal vara på plats för att hjälpa till i sökandet under en månad.

- Hundarna kommer att kunna gå in och lukta och peka ut exakt var liken finns. Människorna som bor där kommer inte att behöva se, ta i eller känna lukten av liken, säger Wright.

De döda utgör ingen hälsofara enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

- Det handlar mest om de psykologiska aspekterna - att någon inte ska behöva hitta sitt barn där, det vore fruktansvärt, säger Lesley Wright.

Den senaste sammanräkningen från det nationella katastrofsamordningsorganet NDRRMC visar att 6 201 personer hittats döda och 1 785 saknas fortfarande.