En herrelös hund i Lucknow i Uttar Pradesh i Indien. Det är dock inte känt om just denna hund har varit inblandad i några av de dödliga attackerna mot barn i delstaten.
En herrelös hund i Lucknow i Uttar Pradesh i Indien. Det är dock inte känt om just denna hund har varit inblandad i några av de dödliga attackerna mot barn i delstaten.

Hundar dödar barn och sprider skräck i Indien

Herrelösa hundar anklagas för att ha dödat minst tolv barn i den indiska delstaten Uttar Pradesh. Nu försöker experter ta reda på varför.

ANNONS
|

Platsen där elvaåriga Khalid Ali dödades i början av maj bär fortfarande spår av hans kamp för sitt liv. Pojken tros ha fallit offer för herrelösa hundar på väg till skolan i Gurpalia i distriktet Sitapur i Uttar Pradesh.

- Jag hörde höga skrik och det jag bevittnade var mycket blodigt. Den lilla pojken attackerades av hundar och försökte klättra upp i ett träd, men djuren drog ner och massakrerade honom, berättar den 65-årige mangoodlaren Amin Ahmed för brittiska BBC.

ANNONS

Tolv döda

När byborna kom fram hade Khalid Ali redan slutat andas. Men han var inte det enda offret den dagen. Två andra barn dödades av bestarna inom ett område på 26 kvadratkilometer, enligt indiska medier. Sammantaget har minst tolv barn dött på samma sätt i delstaten Uttar Pradesh sedan i november. Flera andra har skadats.

Vettskrämda föräldrar håller nu sina söner och döttrar hemma och myndigheterna använder drönare och nattkikare för att försöka ringa in marodörerna. Polisen patrullerar och lantbrukare går till sina fält beväpnade med påkar och yxor. På en vecka ska minst 20 hundar ha fångats in och de har tagits till staden Lucknow för att undersökas.

Utreds av experter

En förklaring till varför hundarna har börjat ge sig på barn är att ett slakthus i området har stängts ner och de därmed har förlorat tillgång till de kadaver som de tidigare har livnärt sig på. Men vittnen har också beskrivit deras storlek och kroppsbyggnad på ett sätt som kan peka på att det inte handlar om hundar utan snarare schakaler eller hyenor. Experter har skickats till platsen för att gå till botten med historien.

- Vi är här för att ta reda på hur och varför hundarna blev våldsamma och började attackera barn, säger Dinesh Chandra från veterinärinstitutet Ivri till nyhetsbyrån ANI.

ANNONS
TT

Fakta: Miljontals herrelösa hundar

Indien tros ha runt 30 miljoner herrelösa hundar och omkring 17 miljoner hundbett rapporteras varje år. Närmare 20000 personer dör årligen av rabies i landet, enligt Världshälsoorganisationens siffror från 2014.

Enligt en djurskyddslag från 2001 är det förbjudet att döda herrelösa hundar. Men upprörda invånare har börjat attackera hundarna i allt större utsträckning. I april greps två män i Delhi sedan de slagit ihjäl en herrelös hund eftersom de tröttnat på dess skällande.

Källa: AFP

ANNONS