Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hunden som dödade sina ägare var av rasen Staffordshire bullterrier. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.

Hund som dödat två personer kan få ny chans

Hunden Chico dödade sina ägare, en 52-årig kvinna och hennes son, och fördes till ett djurhem för att avlivas. Efter protester från djurrättsaktivister får nu Chico en tidsfrist, medan myndigheterna medger att tragedin hade kunnat förhindras.

Polisen hittade den 27-årige mannen och hans rullstolsburna mamma döda i lägenheten i Hannover, sedan en granne sett en av kropparna genom fönstret. Obduktionen bekräftar att de dött av blodförlust efter att ha bitits ihjäl av den åtta år gamla Staffordshire bullterriern.

70 i demonstration

Fallet har blivit förstasidesnyhet i Tyskland och många människor har engagerat sig i Chicos öde. En namninsamling som har startats av en djurrättsaktivist har samlat över 235 000 underskrifter. Under söndagen anordnades en demonstration med 70 deltagare utanför veterinärkliniken där Chico skulle avlivas.

"Är de två dödsfallen i Hannover en tragedi? Ja. Är hunden den skyldige? Nej. Problemet vid sådana här attacker ligger i andra änden av kopplet", skriver initiativtagaren Tanja Wagner på namninsamlingens webbplats.

I helgen gjordes också ett inbrottsförsök på djurhemmet där Chico befinner sig, troligen för att försöka befria hunden. Hemmets föreståndare Heiko Schwarzfeld säger till Bild att man fått in hundratals anmälningar från människor som vill ta sig an Chico.

Kunde ha förhindrats

Myndigheterna har hittat en anmälan om att Chico ska ha betett sig aggressivt redan 2011, skriver Die Welt. Ett grannpar anmälde också till djurskyddet i Hannover att man misstänkte att Chico, som införskaffats för att skydda familjen mot en våldsam ex-make, for illa. Den 52-åriga kvinnan höll hunden i en bur inne i lägenheten och rastade honom sällan utanför hemmet.

Den 27-årige sonen var svårt sjukt och en av familjens vårdare ska ha varit den som anmält att det fanns en mycket aggressiv hund i lägenheten.

Tragedin kunde ha förhindrats, och myndigheterna har gjort fel som inte beslagtog hunden från ägarna, erkänner en talesperson för staden enligt etermediekanalen NDR. Man undersöker nu möjligheten att placera Chico på en anläggning för problemhundar.