Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En coivdsmittad man får hjälp i São Paulo. Bild från förra veckan.
En coivdsmittad man får hjälp i São Paulo. Bild från förra veckan. Bild: Andre Penner/AP/TT

"Humanitär katastrof i Brasilien"

Sjukhusen har inte medicin att hjälpa covid-patienter och rapporter om svårt sjuka patienter som binds fast utan smärtstillande medel kommer från flera håll.
– Mer än ett år in i covidpandemin har Brasiliens misslyckade insatser skapat en humanitär katastrof, säger Christos Christou, ordförande för Läkare utan gränser.

Brasilien rapporterade på torsdagen 3 560 dödsfall i covid-19 och landet saknar medel att behandla alla insjuknande.

Hälsominister Marcelo Queiroga uppger att landet för samtal med Spanien och ytterligare några länder om att säkra nödvändiga mediciner. Han säger också att sjukhusen även saknar syrgas.

Organisationen Läkare utan gränser lägger skulden på president Jair Bolsonaro, som sedan pandemins utbrott bekämpat restriktioner och återkommande kallat covid-19 den "lilla influensan". Flera delstater och städer har på eget bevåg beordrat människor att hålla sig hemma och stängt ned delar av samhällen, men Bolsonaro säger att hotande arbetslöshet är värre än viruset.

"Beteendet är ofattbart"

I ett skriftligt uttalande skriver Läkare utan gränser att "bristen på politisk vilja att svara på pandemin har dödat brasilianer i tusentals" och Christou säger att agerandet har gjort att vetenskap ersatts av politiska åsikter och att sjukvården är ett politiskt slagträ.

– Varje vecka sätts ett nytt hemskt rekord för döda och smittade. Sjukhusen är överfulla och det finns fortfarande ingen koordinerad central insats, säger Christos Christou och lägger till att situationen bara kommer att bli värre de närmaste veckorna.

Och han får medhåll från högt uppsatta personer inom landet. Bland annat skriver São Paulos guvernör João Doria på Twitter att "Vanskötseln av brasilianska liv och det oansvariga beteendet är ofattbart".

"En form av tortyr"

Den hälsoansvarige i hans stad har liksom myndigheterna i Rio de Janeiro varnat för att städernas sjukvårdssystem står på randen av kollaps.

– Efter 20 år på intensivvårdsavdelningar trodde jag aldrig att jag skulle uppleva något liknande. Att använda tvångsband för att hålla fast patienter utan att ge dem smärtstillande är dålig vård, patienterna utsätts för en form av tortyr, säger Rio-läkaren Aureo do Carmo Filho till Reuters.

Nästan 362 000 människor har hittills avlidit i sviterna av coronaviruset i Brasilien, vilket är den högsta dödssiffran i absoluta tal efter USA. Nära 14 miljoner har officiellt smittats.

Med sina 213 miljoner invånare befinner sig dock Brasilien fortfarande bakom länder som Tjeckien, Belgien, Storbritannien och Italien sett till andelen avlidna kopplat till befolkningsstorleken.