Hugo Chávez stora triumf

ANNONS
|

Kongressledamoten Consuelo Gonzales möttes av sina två döttrar och fick för första gången se sitt tvååriga barnbarn. Maken har avlidit under hennes tid hos gerillan.

Den andra kvinnan, den tidigare vicepresidentkandidaten Clara Rojas, sa att det kändes som att födas på nytt då hon kramade om sin tårögda mor på flygplatsen. Snart ska hon även återförenas med sin son, som föddes i fångenskap för tre och ett halvt år sedan.

- Han fick heta Emmanuel, eftersom han var en gåva från Gud, sa hon efter frigivningen.

- Jag vill hämta honom med en gång!

DNA-prover togs på pojken

ANNONS

Fadern till barnet uppges vara en av Farcrebellerna som höll Rojas fången. Pojken togs ifrån henne när han var åtta månader.

Han "hittades" på ett barnhem i Colombias huvudstad Bogotá, och efter DNA-prover på honom och Rojas släktingar fastslog myndigheterna att han var hennes son.

De båda kvinnorna ingick i en grupp om 45 personer som Farc förhandlat om att släppa i utbyte mot att den colombianska regeringen friger omkring 500 fängslade Farcrebeller. Venezuelas president Chávez har, på uppdrag av den colombianske presidenten Alvaro Uribe, agerat medlare mellan Farc och regeringen och gjort upprepade försök att få igenom en frigivning av personer ur gisslan. Chávez sparkades i november från uppdraget, sedan Uribe anklagat honom för att försöka föra gerillan till makten i Colombia. Den venezuelanske presidenten lyckades ändå fortsätta dialogen, och frigivningen av de fångade kvinnorna är därför en stor seger för honom.

Tackade Hugo Chavez

Efter frigivningen tackade president Uribe den venezuelanske ledaren i en tv-sändning och uppmanade även Farc att fortsätta hålla en dialog med Colombias regering. Han läste upp namnen på flera av de drygt 700 människor som fortfarande hålls fångna av gerillan, för att poängtera att det är mycket kvar att göra.

Chávez sa att han är villig att hjälpa till vid framtida förhandlingar och bad Uribe att låta honom möta Farcgerillans ledare, Manuel Marulanda, så snart som möjligt.

ANNONS

- Jag sätter mig i en helikopter, och tre timmar senare talar jag med Marulanda. Tillåt det, sa han.

Även Rojas och Gonzales tackade via satellittelefon den venezuelanske presidenten efter frigivandet.

Clara Rojas fördes bort av gerillan i februari 2002, när hon under valkampanjen åkte tillsammans med presidentkandidaten Ingrid Betancourt genom Farckontrollerat område.

Betancourt sitter fortfarande fängslad i djungeln, trots att det under åren gjorts många försök att få henne fri. Bland annat har Frankrikes president Nicolas Sarkozy skickat franska representanter som försökt förhandla fram en frigivning. Försöken har än så länge misslyckats.

Rojas hade vid frigivningen inga nyheter om Betancourt, eftersom de skiljdes åt i fångenskapen för tre år sedan.

Kunde inte säga något

Hon kunde därför inte säga någonting om sin väns nuvarande situation.

- Håll ut Ingrid. Jag hoppas att vi ses här mycket snart, sa hon i en intervju i colombiansk radio.

Efter frisläppandet av Rojas och Gonzales lämnade Farcgerillan bevis till venezuelanska myndigheter på att åtta välkända personer ur gisslan är vid liv.

Bevisen lämnades till landets inrikesminister Ramon Rodrigues Chacin, som satt med i en av helikoptrarna då Rojas och Gonzales hämtades på en hemlig plats.

Venezuelas president Hugo Chavez ska lämna bevisen vidare till gisslans anhöriga.

ANNONS
Farcgerillan

Källor:
ANNONS