Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En av de gripna uppges arbeta för Huawei, enligt den polska tv-kanalen TVP. Arkivbild.

Huawei-anställd uppges gripen för spionage

Två personer uppges ha gripits i Polen, anklagade för spionage. En är kinesisk medborgare och anställd hos Huawei, enligt TVP som rapporterar att den kinesiska telekomjättens kontor i Polen har sökts igenom av säkerhetstjänsten.

Den andra som har gripits är en polsk medborgare med kopplingar till cyberbranschen. I samband med det har telekomföretaget Orange Polskas kontor också sökts igenom. Den gripna polacken arbetade där – och företaget bekräftar att säkerhetstjänsten samlat in material kopplat till en av deras anställda. Enligt polska TVP är personen tidigare agent vid myndigheten Byrån för inre säkerhet i Polen.

De gripna är misstänkta för att ha arbetat för Kina för att skada Polen, enligt en talesperson för den polska säkerhetstjänsten, som tillägger att utredningsarbetet har pågått under en tid och hanterats med stor försiktighet.

- Detta har att göra med hans agerande, det har inget att göra med företaget han arbetar för, säger Stanislaw Zaryn, talesperson för säkerhetstjänsten om den gripne kinesen.

Peking bekymrat

Kinas utrikesdepartement är "mycket bekymrat" över gripandet av en kinesisk medborgare och kräver i ett uttalande att fallet behandlas rättvist i enlighet med lagen och personens rättigheter och intressen.

Huawei säger i sin tur att de följer ärendet utan att lämna ytterligare kommentarer.

De senaste månaderna har varit turbulenta för det kinesiska telekombolaget. I december greps Huaweis finanschef Meng Wanzhou i Kanada. Hon anklagas för att ha försökt dölja företagets kopplingar till Skycom, som försökt att sälja amerikansk utrustning till Iran. En sådan affär skulle bryta mot USA:s sanktioner mot landet.

Oro för spionage

Amerikanska underrättelsetjänster har också hävdat att Huaweis teknik och utrustning skulle kunna användas av den kinesiska regeringen för spionage. Oron grundar sig i en lag i Kina som antogs 2017 och som tvingar landets organisationer och medborgare att "i enlighet med lagen stödja och samarbeta med nationell underrättelsetjänst". Anklagelserna har konsekvent tillbakavisats av Huawei och inga bevis har lagts fram.

De senaste veckorna har flera länder, däribland Sverige och Norge, övervägt att stänga ute Huawei från att bygga ut 5G-teknik, med hänvisning till risken för spionage.