Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiska poliser i Riyad. Bilden är från 2011 och personerna på den har ingenting med texten att göra. Arkivbild.

HRW: Kvinnorättskämpar gripna i Saudiarabien

Saudiska myndigheter har gripit sju framstående kvinnorättskämpar, bara några veckor innan förbudet för kvinnor att köra bil ska hävas, enligt människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW).

Orsaken till gripandena är oklar, men aktivister har tidigare uppgett för HRW att de blivit beordrade av en domstol att inte prata med medier, enligt nyhetsbyrån AFP.

Bland de sju finns Loujain al-Hathloul, Aziza al-Yousef och Eman al-Nafjan, som länge kritiserat att kvinnor inte tillåtits köra bil i Saudiarabien.

- Kronprins Mohammed bin Salmans 'reformkampanj' har inneburit en enorm skräck för verkliga saudiska reformister, som vågar driva opinion för mänskliga rättigheter eller kvinnokamp, säger Sarah Leah Whitson, HRW:s Mellanösternchef, till AFP.

- Det verkar som att de här aktivisternas enda "brott" var att de ville att kvinnor skulle få köra innan Mohammed bin Salman ville det, fortsätter hon.

Den 32-årige kronprinsen Mohammed bin Salman, allmänt känd som MBS, har gjort sig känd som en reformvän och förnyare. Många hoppas att programmet Vision 2030 ska öppna det politiskt och religiöst konservativa kungadömet, medan kritiker ser många av MBS förändringar som rent kosmetiska.