Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En oppositionell demonstrant grips i samband med en protest i Male i Maldiverna i februari i år. Demonstranterna krävde att de oppositionspolitiker vars domar HD upphävde skulle släppas.

HRW: Kritiker tystas inför val i Maldiverna

Om drygt en månad är det presidentval i Maldiverna. Inför det uppmanar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) omvärlden att sätta press på önationens regering för att rädda den bräckliga demokratin.

Med hjälp av gripanden, juridiska processer och inskränkningar i mötesfriheten tystar Maldivernas regering sina kritiker. Samtidigt tillåts religiösa extremister och kriminella gäng attackera, mörda och hota kritiska röster utan straff, skriver Human Rights Watch i en rapport.

"Maldivernas regering har slagit till mot allt meningsmotstånd, från aktivister och journalister till domare i Högsta domstolen. Omedelbara åtgärder är nödvändiga för att återställa politiska friheter och demokratiska rättigheter för att garantera fria och rättvisa val i september", skriver Asienchefen Brad Adams.

Tystat kritiker

Den auktoritäre Abdulla Yamin har gått hårt fram mot potentiella rivaler sedan han vann ett kontroversiellt val mot den dåvarande presidenten Mohamed Nashid 2013. Nashid dömdes för terrorism 2015 och befinner sig i exil i London.

I februari i år utlyste Yamin undantagstillstånd efter det att Högsta domstolen hävt domar mot nio oppositionspolitiker, däribland Nashid. Två HD-domare greps efter beslutet och domstolen ändrade senare sitt beslut. Undantagstillståndet lyftes i mars och i juni utlystes presidentval, men oppositionspolitiker har enligt HRW hindrats från att delta i valrörelsen.

Riktade sanktioner

Nu uppmanar människorättsorganisationen omvärlden att sätta press på Yamin inför valet den 23 september. Sker ingen förbättring föreslår HRW riktade sanktioner mot ledande personer inom regeringen, vilket EU tidigare har föreslagit.

"Yamin ska inte tro att han kan slå ner på oppositionen och manipulera valet utan internationell kritik. Hans regering måste agera omedelbart för att Maldivernas givarländer ska kunna ta valet på allvar", skriver Adams.