HRW: "Dödlig nervgas i flera attacker"

Syriska regeringsstyrkor använde dödlig nervgas i Khan Sheikhun och i tre andra attacker, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW). Organisationen beskriver ett "tydligt mönster" när det gäller användning av kemiska vapen.

ANNONS
|

President Bashar al-Assads styrkor ökar även användningen av klorgas och använder robotar fyllda med klor i striderna nära Damaskus, enligt rapporten från HRW.

- De senaste sex månaderna har regeringen använt stridsplan, helikoptrar och markstyrkor för att leverera klorgas och sarin i Damaskus, Hama, Idlib och Aleppo, säger organisationens ordförande Kenneth Roth.

Han kallar agerandet för "utspridd och systematisk användning av kemvapen".

ANNONS

al-Assad nekar

I april sade Assad i en intervju att den misstänkta saringasattacken i Khan Sheikhun var helt påhittad och tjänade som en förevändning för amerikanska angrepp på en syrisk flygbas.

Human Rights Watch har intervjuat 60 vittnen och samlat bilder och filmklipp med information om den misstänkta attacken den 4 april och tre andra påstådda användningar av nervgas i december 2016 och 2017.

Tidigare har även analyser gjorda av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) visat spår av sarin. OPCW:s experter utreder just nu 45 misstänkta fall där giftgas ska ha använts i Syrien sedan slutet av förra året.

Över 90 döda

Enligt HRW dödades minst 92 människor, varav 30 barn, av saringas i Khan Sheikhun och hundratals fler skadades. Det brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har tidigare sagt att dödssiffran var 88.

De påstådda attackerna är systematiska och i flera fall riktade mot civila, vilket kan göra att det handlar om brott mot mänskligheten, enligt HRW, som uppmanar säkerhetsrådet i FN att be Internationella brottmålsdomstolen att öppna en utredning.

TT-AFP

Bakgrund: Kemvapen i Syrien

4 april 2017: Över 80 människor dödas av giftgas i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien.

2 augusti 2016: Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) rapporterar 24 fall av kvävning i Saraqib, en rebellkontrollerad stad nära Aleppo. Orsaken misstänks vara klorgas som släppts från en helikopter.

25 augusti 2015: Syriska rebeller och aktivister larmar om en kemvapenattack som ska ha genomförts den 21 augusti i rebellfästet Mari' (Marea) i norra Aleppo. Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) anklagas för att ligga bakom, en slutsats som får stöd i en FN-rapport 2016. Senapsgas ska ha använts vid attacken.

7 augusti 2015: FN:s säkerhetsråd grundar en expertpanel med uppdraget att utreda klorgasattacker i Syrien. Washington DC, London och Paris anklagar den syriska regimen för att ligga bakom sådana angrepp, medan Moskva påstår att bevis saknas. I slutet av augusti anklagar en FN-kommission syriska regimen för att ha använt kemvapen, sannolikt klorgas, vid åtta tillfällen.

10 september 2014: Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppger att klorgas har använts systematiskt i byar i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) anklagar syriska regimen för att ligga bakom attacker i området.

21 augusti 2013: Hundratals människor dödas i kemvapenattacker i östra och sydvästra Damaskus, efter det att regimstyrkor inlett en offensiv i området. Oppositionen anklagar regimen för att ligga bakom, men regeringen i Damaskus förnekar det. Senare i augusti hävdar amerikanska underrättelsetjänsten att Syriens regering "med stor sannolikhet" ligger bakom attackerna, då sammanlagt över 1 400 människor dödas, däribland flera hundra barn. I september slår en FN-rapport fast att det finns tydliga bevis för att saringas användes.

23 juli 2012: Assadregimen erkänner för första gången att den har kemiska vapen och hotar att använda dem i händelse av militär konflikt med länder i väst, men inte mot sin egen befolkning.

ANNONS