Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Organisationen Human Rights Watch konstaterar i en ny rapport att dödlig nervgas användes i Khan Sheikhun i april. Arkivbild.

HRW: "Dödlig nervgas i flera attacker"

Syriska regeringsstyrkor använde dödlig nervgas i Khan Sheikhun och i tre andra attacker, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW). Organisationen beskriver ett "tydligt mönster" när det gäller användning av kemiska vapen.

President Bashar al-Assads styrkor ökar även användningen av klorgas och använder robotar fyllda med klor i striderna nära Damaskus, enligt rapporten från HRW.

- De senaste sex månaderna har regeringen använt stridsplan, helikoptrar och markstyrkor för att leverera klorgas och sarin i Damaskus, Hama, Idlib och Aleppo, säger organisationens ordförande Kenneth Roth.

Han kallar agerandet för "utspridd och systematisk användning av kemvapen".

al-Assad nekar

I april sade Assad i en intervju att den misstänkta saringasattacken i Khan Sheikhun var helt påhittad och tjänade som en förevändning för amerikanska angrepp på en syrisk flygbas.

Human Rights Watch har intervjuat 60 vittnen och samlat bilder och filmklipp med information om den misstänkta attacken den 4 april och tre andra påstådda användningar av nervgas i december 2016 och 2017.

Tidigare har även analyser gjorda av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) visat spår av sarin. OPCW:s experter utreder just nu 45 misstänkta fall där giftgas ska ha använts i Syrien sedan slutet av förra året.

Över 90 döda

Enligt HRW dödades minst 92 människor, varav 30 barn, av saringas i Khan Sheikhun och hundratals fler skadades. Det brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har tidigare sagt att dödssiffran var 88.

De påstådda attackerna är systematiska och i flera fall riktade mot civila, vilket kan göra att det handlar om brott mot mänskligheten, enligt HRW, som uppmanar säkerhetsrådet i FN att be Internationella brottmålsdomstolen att öppna en utredning.