Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tårgas avlossas mot palestinska demonstranter nära Gazaremsan. Arkivbild.

HRW: Befäl skyldiga till att människor dog

De befäl som beordrade soldater att använda skarp ammunition mot palestinska demonstranter på långfredagen bär skulden för att 17 människor dödades och hundratals skadades, anser människorättsgruppen HRW. På tisdagen sköts ytterligare en palestinier ihjäl.

"De israeliska soldaterna använde inte bara övervåld. De tycks ha handlat på order som nästan garanterade ett blodigt militärt svar på de palestinska demonstrationerna. Resultatet blev därefter: dödsfall och skador hos demonstranter på andra sidan gränsen, som inte utgjorde något omedelbart hot mot soldaternas liv", säger Human Rights Watchs Mellanösternansvarige Eric Goldstein i ett pressmeddelande.

Markerade årsdagen

Demonstrationerna hölls för att markera årsdagen för dödandet av sex palestinier under demonstrationer mot markockupationer 1976.

Dagarna före demonstrationerna gjorde israeliska befattningshavare klart att man tänkte öppna eld mot alla som närmade sig gränsbarriären. Den israeliska försvarschefen Gadi Eizenknot meddelade att han tänkte skicka ut 100 krypskyttar, med order om att "använda kraftigt våld". På fredagsmorgonen twittrade försvarsminister Avigdor Lieberman på arabiska att "den som närmar sig gränsen sätter sitt liv på spel".

Enligt hälsodepartementet i Gaza skadades 758 människor av skarp ammunition, en siffra som den israeliska militären bestrider och säger att det snarare handlar om några dussin.

Inget hot

Enligt HRW har den israeliska regeringen inte kunnat lägga fram några bevis för att de demonstranter som kastat sten och bensinbomber utgjort något verkligt hot. Människorättsorganisationen har inte heller sett några bevis för att demonstranter använt vapen.

Skjutningarna visar på vikten av att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) inleder en formell förundersökning om "allvarliga internationella brott i Palestina", anser HRW.

Enligt palestinska hälsovårdsdepartementet var offret för tisdagens dödsskjutning en 25-årig man, som sköts av israeliska styrkor öster om Bureij i Gaza. Israeliska armén sade sig undersöka händelsen men ville inte kommentera saken.