Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åbo hovrätt upplöser Nordiska motståndsrörelsen i Finland. Arkivbild.

Hovrätten i Åbo förbjuder NMR i Finland

Åbo hovrätt upplöser nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Finland. "NMR har utövat verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed", skriver hovrätten, som stöder sig på föreningslagen.

Enligt domen ska också föreningen Pohjoinen perinne, med koppling till NMR i Finland, läggas ned, skriver nyhetsbyrån STT.

Hovrättens beslut grundar sig bland annat på att NMR idealiserar fascism och antisemitism, kränker sexuella minoriteters rättigheter samt att de inte anser att alla raser är lika mycket värda, rapporterar Yle.

Godtar våld

NMR godtar att våld används för att gagna organisationen och dess värderingar, vilket inte är förenligt med föreningsrätten, anser hovrätten. En varning är inte tillräcklig då verksamheten står i strid mot allmännyttan, enligt rätten.

Den nazistiska organisationen anser att ett förbud bryter mot yttrande- och mötesfriheten, och hänvisar till domar i Europadomstolen som man anser sätter ribban för yttrandefrihet högt. Inför hovrätten har NMR hänvisat till ett lågt medlemsantal, och hävdat att den nationalsocialism man företräder inte har med Nazitysklands att göra.

Också NMR:s ståndpunkt i migrationsfrågor har påverkat hovrättens dom, enligt tidningen Turun Sanomat. NMR har hävdat att man enbart kritiserat migrationspolitiken, men rätten håller inte med och konstaterar att det inte handlar om en yttrandefrihetsfråga.

NMR överväger huruvida man ska överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen, uppger organisationens advokat Tommi Koivistoinen för STT.

Krav från polisen

Det är Polisstyrelsen i Finland som krävt att NMR förbjuds.

"Det bör inte finnas utrymme för våldsamma och öppet rasistiska organisationer i det finländska samhället", lyder en skriftlig kommentar från rikspolischef Seppo Kolehmainen.

Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) sade i juli att den svenska regeringen vill förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer, med hänvisning till en paragraf i regeringsformen. Där sägs det att föreningsfriheten kan inskränkas för organisationer som ägnar sig åt förföljelse av människor på etnisk grund.