Hotet som är överst på listan

Nordkorea fanns högst upp när Barack Obama informerade Donald Trump. Det nordkoreanska säkerhetshotet toppade också när Obama tillträdde. Men det är osäkert om Trump lyssnar.

ANNONS
|

Det är kutym att den sittande presidenten överlämnar de säkerhetsklassade utrikesbedömningarna till den nyvalde.

Häromdagen läckte en del av Obamas briefing ut och Nordkorea är, enligt den nuvarande administrationen, det viktigaste problemet att hantera.

Det är Nordkoreas kapacitet på kärnvapenområdet som oroar. Med en oförutsägbar ledning i Pyoungyang kan vad som helst hända.

Ledaren Kim Jong-un har visat sig vara lika hårdför som fadern och farfadern före honom och avfyrar missiler med viss regelbundenhet för att sätta skräck framförallt i de närmaste grannarna.

Totalt 64 avfyrningar och provsprängningar har skett mellan 2009 och 2016. Hur lång räckvidd som Nordkoreas missiler har är oklart, men Sydkorea och Japan finns inom räckhåll. Men enligt experters beräkningar skulle Nordkorea vara på väg att skaffa sig missiler som kan nå USA:s västkust. Detta skulle kunna ske inom fyra år.

ANNONS

HuruvidaNordkorea verkligen har kärnvapenbestyckade missiler är osäkert men kapaciteten finns. Nordkorea har under flera årtionden spelat katt och råtta med västvärlden och erbjudits hjälp med utveckling av fredlig kärnkraft i utbyte mot att kärnvapenprogrammet läggs ned.

USA:s utrikesminister Madeleine Albright var hoppfull när hon besökte Nordkorea i slutet av 1990-talet och hennes besök i landet var en förberedelse för ett officiellt besök av president Bill Clinton.

Men Albright insåg snabbt att nordkoreanerna bara visade upp en fasad utåt och att kärnvapenutvecklingen pågick bakom det som hon tilläts att se.

Atomenergiorganet IAEA har också förts bakom ljuset. Den amerikanska kultur- och idrottsdiplomati som förekommit har inte heller fått Nordkoreas ledning att mjukna.

FN:s säkerhetsråd skärpte för ett par dagar sedan sanktionerna mot Nordkorea, men det vapnet är tveeggat. Nordkorea straffas och isoleras, men samtidigt drabbar sanktionerna civilbefolkningen värst.

Landet står inför en ny svältkatastrof och bristen på mat har varit tydlig sedan snart ett år. Nordkorea drabbas av en av de svåraste svältperioderna 1998 och tvingades motvilligt att sända ut en appell för att få internationell hjälp. Minst en miljon människor dog då och hur många som dukat under i den pågående lågintensiva matbristen är oklart.

ANNONS

Kim Jong-un bygger sin politik på förtryck av det egna folket och osäkerheten i omvärlden. I Sydkorea är det politisk turbulent sedan presidenten Park Geun-hye anklagats för korruption och kan tvingas att avgå. Ett amerikanskt presidentskifte innebär också ett vakuum

Barack Obamas politik har tidvis definierats som strategiskt tålamod, men kritikerna hävdar att Nordkorea kunnat bygga upp sin kärnvapenkapacitet eftersom sanktioner och fördömanden varit tandlösa och inte på allvar kunnat förhindra utvecklingen.

Kina är en viktig aktör, som tidigare stödde Nordkorea, men som numera intar en mer försiktig hållning. Sovjet/ Ryssland har sedan länge tagit händerna från regimen.

De strategiskaövervägandena i USA gäller om det finns en röd linje som inte kan överskridas av Nordkorea utan att USA vidtar åtgärder. Vilka åtgärder dessa skulle vara är också oklart. Den 38:e breddgraden – som delar Nord- och Sydkorea sedan Koreakrigets slut 1953 – är en av världens mest militariserade zoner.

Donald Trump har valt den 66-årige pensionerade generalen James ”Mad Dog” Mattis till ny försvarsminister. Kongressen måste gå med på ett undantag eftersom reglerna säger att en militär inte kan bli försvarsminister förrän sju år efter avgången. Mattis avgick för fyra år sedan.

ANNONS