En tretåig mås, som här flyger över Svalbard. Arkivbild.
En tretåig mås, som här flyger över Svalbard. Arkivbild. Bild: Håkon Mosvold Larsen/AP/TT

Hotell ska rädda den tretåiga måsen

ANNONS

Beståndet av den tretåiga måsen i Norge har minskat dramatiskt de senaste tre årtiondena.

Antalet fåglar av arten vid den långa kusten kan ha minskat med så mycket som mellan 60 och 80 procent, och måsen är nu uppsatt på landets röda lista för starkt hotade arter.

Fågeln söker sig nu inåt land för att hitta föda, och där kan människan bli dess räddning.

– Att den tretåiga måsen söker sig mot människor och etablerar sig i urbana miljöer kan rädda hela arten. Vår forskning visar att dess stadsfåglar klarar sig bättre än de traditionella måskolonierna, säger Signe Christensen-Dalsgaard vid Norsk institutt for naturforskning till Klassekampen.

ANNONS

I Røros, sydost om Trondheim, ska det nu byggas ett fågelhotell anpassat för den hotade måsen och forskarna vädjar till människor att freda fåglarna.

– Det här är inte måsar som är aggressiva och dyker ner på jakt efter ditt korvbröd. Det är det havstrutar och fiskmåsar som gör, säger Signe Christensen-Dalsgaard.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS