Hotell evakueras vid brand på turistort

På lördagen började det brinna i bergen utanför byn Pythagorion på den turisttäta ön Samos, Grekland. Resebolaget Apollo uppger att tre av deras hotell i närheten av branden har evakuerats.
– Det var väldigt stora lågor, och svart rök blåste över byn och ut mot havet, säger Ellen Ivarson som är på ön.

ANNONS
|

När Göteborgaren och tidigare GP-medarbetaren Ellen Ivarson var på väg till Pythagorion för att äta middag på lördagskvällen såg hon att det brann kraftigt i bergen ovanför byn.

– Vi parkerade bilen och gick upp på en liten höjd där man kunde se ordentligt. Det var väldigt stora lågor, och svart rök blåste över byn och ut mot havet, säger hon.

Hon kunde också se att helikoptrar vattenbombade elden.

– Men den såg inte ut att krympa, säger Ellen Ivarson.

Hotell evakuerades

Erika Butterworth är Sverigechef på Apollo. Hon uppgav initialt att två av de hotell som bolaget samarbetar med har evakuerats med anledning av branden.

ANNONS

– Vi har 25 gäster totalt på de här hotellen. Vi har inte personligen nått alla 25, men vår personal är på väg till evakueringsplatsen för att säkerställa att alla mår bra, säger hon.

Vid 21-tiden uppgav pressansvarig på Apollo att ytterligare ett hotell evakuerats. Det rör sig om totalt 32 svenskar som bott på de tre hotellen.

Erika Butterworth har inte fått några uppgifter om att branden ska vara under kontroll, men kan inte säga hur omfattande den är.

– Lokala myndigheter har sagt att vi ska evakuera och då gör vi självklart det. Säkerheten kommer alltid först, säger hon.

De totalt 84 personer som rest till Samos med Apollo ska också ha fått ett sms med information om händelsen.

– Vårt råd till folk som befinner sig där är att ha telefonen på sig, så att vi kan nå dem vid behov. Om de vill ha information om vad som händer kan de också ta kontakt med vår personal på plats, säger Erika Butterworth.

Gick att köra in i byn

När Ellen Ivarson nådde Pythagorion på kvällen möttes hon av poliser som dirigerade trafiken.

– De sa inte åt någon att vända. De frågade oss vad vi skulle göra och när vi sa att vi skulle äta middag pekade de var vi kunde parkera. Men vi bestämde oss för att åka tillbaka till Samos stad och äta någonstans där istället, säger hon.

ANNONS

Enligt henne fortsatte trafiken att flyta på både i riktning mot och ifrån Pythagorion.

– De hade stängt av några vägar så att vi fick åka runt när vi var på väg dit. Men de stoppade ingen från att köra in mot byn, säger Ellen Ivarson.

Sent på lördagskvällen var branden under kontroll enligt resebyrån Tui, skriver TT.

ANNONS