Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mexikansk polis försöker stoppa migranter från att korsa gränsen. Bild: Ramon Espinosa

"Hotar stänga ner alla federala myndigheter"

Donald Trump hotar kongressen. Offentliga myndigheter stängs på fredag om inte pengar anslås till muren. Men kongressen tvekar. Tårgas skingrar migranter medan Mexiko överväger åtgärder.

Donald Trump lovade i valrörelsen 2016 att bygga en mur mot Mexiko för att hindra illegala immigranter att ta sig in i USA. Inför mellanårsvalet i november beordrade Trump 5 000 soldater till gränsövergångarna och meddelade att ytterligare 10 000 kan bli aktuella. Karavanen av migranter och asylsökande var då på väg från Honduras mot USA.

Omkring 5 000 av dem finns nu i gränsområdet på den mexikanska sidan och 500 försökte häromdagen att ta sig över stängslet till USA men möttes av tårgas och tvingades tillbaka.

Gränsövervakningen har redan utökats mot gränsen till Mexiko men för att muren skall kunna byggas i sin helhet krävs ytterligare anslag som beslutas av kongressen.

Skyller på demokraterna

Donald Trump skyller den senaste sammandrabbningen vid gränsen på demokraterna. Men i grunden är republikaner och demokrater överens om att invandringen till USA skall vara reglerad och att varje fall skall prövas separat. Det gäller både längden på visum, uppehålls- och arbetstillstånd och ansökningar om amerikanskt medborgarskap. Asyl är en speciell fråga där varje ärende behandlas för sig. Kubaner är de enda som – tills alldeles nyligen – specialbehandlats och som automatiskt fått uppehållstillstånd. Det hängde samman med USA:s långvariga konflikt med Kuba och kalla kriget.

Migranter nära USA-gränsen i Tijuana tittar på sammandrabbningarna mellan migranter och den amerikanska gränspolisen.. Bild: Ramon Espinosa

Omkring 10–12 miljoner illegala invandrare finns redan i USA och varken demokraterna eller republikanerna är villiga att ge dem amnesti. Det strider mot rättviseprincipen om att inte favorisera dem som tar sig olagligt till USA på bekostnad av dem som går den legala vägen. Däremot finns tankar om att ”dreamers”, drömmare, skall särbehandlas. Dessa drömmare är unga som kommit med sina föräldrar och därför skall få möjlighet att bygga upp sin framtid i USA. Deras föräldrar kan däremot komma att deporteras. Barn, som föds i USA av föräldrar som illegalt kommit till USA, blir automatiskt amerikanska medborgare. Detta vill Donald Trump upphäva.

Men trots att demokrater och republikaner har en grundläggande gemensam syn på immigrationen kan de sedan många årtionden tillbaka inte komma överens om alla detaljer som är förutsättningen för en hållbar immigrationspolitik.

Trumps huvudfråga

Donald Trump har gjort den illegala invandringen till sin huvudfråga och ser karavanen, som nu nått gränsen, som en vattendelare. Hans ambition är att hindra alla från att ta sig över och tänker inte låta prövningarna om asyl ske på amerikansk mark. Han vill istället att de som väntar på att ta sig till USA skall prövas för asyl i Mexiko, något som den mexikanska regeringen först påstods gå med på men som senare har dementerats. De drygt 500 som försökte ta sig över gränsstängslet – och som möttes av tårgas – kommer dock att deporteras av Mexiko till Honduras utan att deras fall prövas med hänvisning till att de begått en brottslig handling. Att Mexiko vill ta på sig ansvaret för ett omfattande utredande av asylskäl är mindre troligt.

President Donald Trump under en telefonkonferens med trupper.. Bild: Susan Walsh

Donald Trump har flera gånger uttryckt sin irritation över att kongressen vägrat att rösta igenom de anslag som behövs för att muren ska kunna byggas. Kongressen har på det sättet kunnat kringgå Trumps beslut genom att inte anslå de pengar som är nödvändiga för att sätta igång arbetet med full kraft.

Trump ökar därför trycket på kongressen genom att hota att stänga ner alla federala myndigheter redan på fredag om inte anslagen till muren röstas igenom. Men trots det tvekar både demokraterna och republikanerna. En invändning är att övervakningen längs gränsen redan förstärkts med bland annat drönare.

Trump ser möjligheten att få igenom anslagen som minimala om han inte klarar det nu när republikanerna fortfarande har majoriteten i både representanthuset och senaten. I januari tillträder den nya kongressen där demokraterna får majoriteten i representanthuset medan republikanerna behåller övervikten i senaten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.