Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump i samband med sitt tal på Total Sports Park i Michigan.

Hoppfulla besked om nedrustning i Nordkorea

Kim Jong-Un uppges vara beredd att stänga Nordkoreas provsprängningsanläggning, och USA ska bjudas in för att titta på. Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo är Kim även är beredd att lägga fram en plan som ska underlätta en kärnvapenavveckling.

- Kim sade att han kommer att genomföra stängningen av testplatsen för atomvapen i maj, och att han snart kommer att bjuda in experter från Sydkorea och USA, så att det internationella samfundet kan följa processen.

Det förklarar Yoon Young-Chan, talesman för Sydkoreas president Moon Jae-In, enligt medier i Seoul. Utspelet ska ha kommit under Kims möte med Moon i fredags.

Möte i maj

Tidsplanen överensstämmer med president Trumps signaler om att ett toppmöte Nordkorea-USA är nära förestående.

- Jag tror vi kommer att ha ett möte om tre eller fyra veckor, säger han i ett tal till anhängare i Michigan, direktsänt av Fox News.

- Det blir ett väldigt viktigt möte, atomavrustning på Koreahalvön.

Enligt Yoon Young-Chan sade Kim att kommer USA att ändra uppfattning om honom när samtalen kommit i gång.

- USA kommer, trots sin inneboende fientlighet mot Nordkorea, att se att jag inte är en person som använder kärnvapen mot Syd eller över Stilla havet, ska den nordkoreanske diktatorn ha sagt.

Vid Panmunjom-mötet i fredags enades Nordkoreas diktator Kim och president Moon om att arbeta för ett slutgiltigt fredsavtal mellan länderna, och att kärnvapen ska vara bannlysta från Koreahalvön.

Kidnappade japaner

Trump kommer även att ta upp andra frågor. Vita huset uppger att han meddelat Japans premiärminister Shinzo Abe att han tänker uppmana Nordkorea att omedelbart ta tag i kidnappningarna av japanska medborgare. 2002 medgav Nordkorea att man under 1970- och 80-talen kidnappat 13 japanska medborgare för att träna spioner. Fem av dem återvände till Japan, men Tokyo misstänker att hundratals blivit kidnappade.

I ett telefonsamtal med Abe sade Moon att han och Kim diskuterat frågan ingående.

- Moon vidarebefordrade Abes önskan om en normalisering av förhållandet till Nordkorea utifrån att man löser gamla konflikter och Kim sade sig vara villig att tala med Japan när som helst, säger talesmannen Yoon Young-Chan.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo berättar i ABC News " This week " att hans möte med Nordkoreas ledare var lyckat och att Kim är beredd att lägga fram en plan som skulle underlätta en kärnvapenavveckling.

- Vi hade en omfattande konversation kring de tuffaste frågor som våra två länder står inför, säger Pompeo men tillägger att tiden får utvisa om avvecklingen verkligen genomförs.

Singapore är just nu den hetast tippade platsen för ett tänkt möte mellan Trump och Kim Jong-Un.