Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patricio Galvezs barnbarn kommer att läggas in på ett privat sjukhus när de anlänt till Erbil. Bild: Privat
Patricio Galvezs barnbarn kommer att läggas in på ett privat sjukhus när de anlänt till Erbil. Bild: Privat

Hopp om Sverige för Skråmos barn

Nu kan IS-terroristens barn snart vara hemma i Sverige. Enligt morfadern Patricio Galvez finns nu ett tillstånd för att flytta Michael Skråmos sju barn till svenska konsulatet från lägret i Syrien.

Patricio Galvez berättar att de nu har fått ett av två tillstånd som behövs för att flytta Skråmos barn, Patricios barnbarn, från det flyktingläger i Syrien som de befinner sig i. Planen är att barnen ska till det svenska konsulatet i Erbil i Irak, något som Kurdistans regionala regering har gett sitt godkännande till.

– Det är positivt, skriver Patricio Galvez till GP.

Nu väntar han och barnen på att kurderna som har barnen i lägret också ger sitt tillstånd till en flytt.

Patricio Galvez har varit på plats sedan tre veckor och har tidigare varit kritisk till hur svenska myndigheter har hanterat fallet men känner sig nu lättad.

– När oskyldiga barn befann sig i en situation som krävde humanitär insats är det självklart att man är kritisk. De här barnen har lidit under fruktansvärda förhållanden och behöver mycket psykiskt stöd, säger han till TV4.

Till sjukhus för vård

Svenska UD har inte bekräftat uppgifterna och hänvisar till att departementet inte uttalar sig i enskilda fall. Patricio Galvez barnbarn kommer att läggas in på ett privat sjukhus när de anlänt till Erbil.

GP har tidigare berättat om Patricio Galvezs kamp för att få hem sina barnbarn. Det var efter att ha nåtts av beskedet att deras mamma och hans dotter dödats i ett bombdåd som han bestämde sig för att åka ner till Syrien och hitta sina sju barnbarn.

Det var när dottern gick i nionde klass på högstadiet, 2005, som hon och vännerna började intressera sig för islam och tävlade om att lära sig ett stycke ur koranen utantill.

– Hon började söka översättningar till texten och tyckte att budskapet var så fint och klokt. Jag minns inte riktigt men jag tror att det handlade om skapelsen. Sedan fastnade hon och började läsa andra fraser ur koranen på svenska. Där började hela grejen, har Patricio Galvez tidigare berättat för GP.

Hoppade av utbildning

En tid senare konverterade dottern till Islam, hoppade av utbildningen till skådespelare och lämnade sitt gamla liv bakom sig. 2010 gifte sig dottern med Michael Skråmo – göteborgaren som senare skulle bli en av de mest kända svenskarna som anslutit till Islamiska Staten, IS.

2014 åkte dottern till Syrien med man och fyra barn för att ansluta sig till IS. Hennes pappa levde då i tron att familjen befann sig i Turkiet men tre månader senare fick han veta sanningen.

Så här återger han delar av det mejl som dottern då skickade:

"Pappa, jag är väldigt ledsen att jag ljugit för dig, men nu vill jag säga sanningen. Jag befinner mig i Syrien och har anslutit till Islamiska Staten".

Den 30 december förra året fick Patricio sitt sista meddelande från dottern där hon berättade att de svalt och levde under svåra förhållanden. Den 3 januari i år fick pappan beskedet att hans dotter hade omkommit i ett bombdåd och i början av mars kom beskedet att Michael Skråmo hade omkommit i IS sista fäste, Baghouz.

LÄS MER: Patricios kamp för att rädda barnbarnen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.