Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Rembrandt-målning föreställande Jesus och apostlarna i storm på sjön Gennesaret en av de stulna tavlorna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hopp om genombrott efter konstkupp

Amerikansk polis har gjort ett gripande i ansträngningarna att klara upp den största konstkuppen i USA:s historia. En 79-årig man som greps i Hartford, Connecticut, i fredags är misstänkt för vapenbrott - men polisinsatsen handlar ytterst om att få reda på vart konst till ett värde av en halv miljard dollar tagit vägen, skriver The New York Times.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En Rembrandt-målning föreställande Jesus och apostlarna i storm på sjön Gennesaret fanns bland de värdeföremål som försvann från Isabella Stewart Gardner-museet i Boston i mars 1990. I bytet ingick också verk av andra världsberömda mästare som Vermeer och Manet.

79-åringen är tidigare dömd för vapen- och narkotikabrott. Mannens advokat hävdar att han inte hade med konstkuppen att göra, men att USA:s federala polis, FBI, trakasserar honom gång på gång med brottsprovokation.

Flera personer som varit misstänkta för kuppen har hunnit avlida.


Spektakulära konstkupper:

1911: Mona Lisa stals från Louvren. En hantverkare som arbetat på Louvren avslöjades som gärningsman när han något år senare försökte sälja tavlan i Florens.
1990: Tolv verk av Rembrandt, Vermeer med flera försvann från Isabella Stewart Gardner Museum i Boston. En sammanlagd värdering av bytet på 300 miljoner dollar gör att konstkuppen ibland klassas som världens enskilt största genom tiderna. Samtliga verk är ännu borta.
1991: 20 av van Goghs målningar stals från Amsterdam-museet som bär hans namn. Samtliga tavlor hittades efter bara några timmar.
1993: Åtta Picassomålningar och en Braque-målning försvann från Moderna museet i Stockholm, den hittills största konstkuppen i Sverige. Några av tavlorna har återfunnits.
2000: Två Renoir-målningar och ett självporträtt av Rembrandt stulna på Nationalmuseum i Stockholm. Senare återfunna.
2004: Edvard Munchs Skriet och Madonna stulna i Oslo. Påträffades efter två år.
2008: Målningar av Cézanne, Degas, van Gogh och Monet stulna i Zürich. Cézanne- och Degas-tavlorna är fortfarande borta.
2010: Verk av Picasso, Matisse, Léger, Modigliani och Braque bortförda från ett museum i Paris av maskerad tjuv. De fem verken värderas sammanlagt till miljardbelopp.