Irans biträdande utrikesminister Abbas Araghchi. Arkivbild.
Irans biträdande utrikesminister Abbas Araghchi. Arkivbild.

Hopp och oro när Iranavtalet dryftades i Wien

Parterna i det globala kärnenergiavtalet med Iran har mötts i Wien för att försöka rädda överenskommelsen, två veckor efter det att den amerikanske presidenten Donald Trump meddelat att USA lämnar uppgörelsen. Från iranskt håll vädrades både oro och hopp om en lösning.

ANNONS
|

Irans biträdande utrikesminister Abbas Araghchi sade efter fredagens möte att parterna förhandlat om ett åtgärdspaket för att säkerställa att Iran inte förlorar pengar i minskad oljeexport och annat till följd av USA:s avhopp. USA har hotat att införa sanktioner även mot utländska företag som handlar med Iran.

- Nästa steg är att hitta garantier för det paketet, sade en försiktigt hoppfull Araghchi, men tillade att det utöver oljeexporten finns en oro för hur banktransaktioner och utländska investeringar i Iran ska möjliggöras framöver.

ANNONS

IAEA deltog

Mötet som hölls på Irans begäran var det första i sitt slag sedan avtalet trädde i kraft 2015. Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland deltar, medan USA avstår. På mötet deltog även ovanligt nog IAEA-chefen Yukiya Amano, som bjudits in för att informera deltagarna om FN:s atomenergiorgans arbete i Iran.

Enligt ett dokument som nyhetsbyrån AFP tagit del av slår IAEA, som har sitt huvudkontor just i Wien, fast att Iran i huvudsak håller sig till reglerna, som begränsar landets möjligheter att anrika uran. Organisationen försöker dock att uppmuntra Iran att ta ytterligare steg, utöver de krav som ställs i syfte att öka förtroendet för avtalet, uppger diplomatkällor.

"Inte förlorat"

Trump hävdar att uppgörelsen inte räcker för att hindra regimen i Teheran från att skaffa kärnvapen.

Parallellt med mötet i Österrike stod Ryssland värd för ett ekonomiskt toppmöte i S:t Petersburg. Den ryske presidenten Vladimir Putin vädrade under mötet en förhoppning att Iranavtalet fortfarande kan räddas.

- Den amerikanske presidenten har inte stängt dörren till förhandlingar. Jag är övertygad om att allt ännu inte är förlorat, sade Putin och beskrev USA:s beslut att dra sig ur överenskommelsen som "en återvändsgränd".

ANNONS

Frankrikes president Emmanuel Macron sade under samma möte att det i dagsläget är upp till franska företag att hantera de amerikanska sanktionerna, men att han för en dialog med Trump med förhoppningen om att USA väljer att återgår till att upprätthålla avtalet med Iran.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Kärnenergiavtalet med Iran

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt. Uppgörelsen, kallad JCPOA, skrevs under efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet – som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran – får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning.

I överenskommelsen öppnar Iran även dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer och landets centrifuger för anrikning av uran minskas med två tredjedelar.

ANNONS