Hope Hicks. Arkivbild.
Hope Hicks. Arkivbild.

Hope Hicks senaste avhoppet i Trumps stab

Donald Trumps kommunikationschef Hope Hicks avgår. En av presidentens närmaste rådgivare lämnar sitt jobb inom några veckor, rapporterar The New York Times. Hon blir den senaste i en lång rad medarbetare som lämnat Trumps stab.

ANNONS
|

Hope Hicks slöt upp i Trumps presidentvalskampanj i januari 2015 på Trumps förfrågan utan någon erfarenhet av politik. Hon blev känd som en av de personer i Trumps krets som förstod sig på hans personlighet, enligt New York Times.

Hicks vittnade under tisdagen inför underrättelseutskottet i USA:s representanthus om eventuella kopplingar mellan Ryssland och Trumps valkampanj. Men enligt Sarah Sanders, Vita husets pressekreterare, har avskedet inget att göra med vittnesmålet.

Hon ska ha vägrat att diskutera sin roll i administrationen, samt ett ifrågasatt utkast som hon skrev om ett omskrivet möte mellan bland annat Donald Trumps son och ryska representanter i Trump Tower i juli 2016, rapporterar Reuters.

ANNONS

Den före detta modellen blev kommunikationschef i Vita huset i september förra året men har haft en lång relation till Trump.

Hon jobbade för pr-firman Hiltzik Strategies i New York, som bland annat hade flera Trumpbolag som kunder. 2014 värvades hon som kommunikationschef till Trump Organization.

Under valkampanjen var hon pressekreterare och utsågs därefter till Trumps strategiska kommunikationschef.

TT

Fakta: Decimerad organisation

Personer som avgått eller sparkats sedan Donald Trump tillträdde som president:

kommunikationschefen Hope Hicks avgår i slutet av februari 2018.

Chefsstrategen Steve Bannon fick sparken i augusti 2017.

Kommunikationschefen Anthony Scaramucci fick sparken i juli sedan han uttalat sig mycket grovt om personer inom Trumpadministrationen, däribland Steve Bannon.

Michael Dubke avgick som Vita husets kommunikationschef i maj 2017.

Reince Priebus, stabschef i Vita huset, blev utmanövrerad av nye kommunikationschefen Anthony Scaramucci.

Sean Spicer, presstalesman, sade upp sig när Scaramucci kom in i Vita huset.

James Comey, chef för federala polisen FBI som inte ville släppa polisens utredning av Rysslandskontakter, fick respass av Donald Trump i maj 2017.

Michael Flynn, nationell säkerhetsrådgivare, avgick i februari när det framkom att han diskuterat USA:s sanktioner mot Ryssland med den ryske ambassadören innan Trump blev president, och sedan inte gav korrekt information till vicepresident Mike Pence.

Gerrit Lansing, IT-rådgivare i Vita huset, klarade inte personalkontrollen.

Walter Shaub, chef för statens kontor för förvaltningsetik, avgick i juli 2017 innan hans ämbetstid löpt ut.

Undvikit att ta jobb i Trumps organisation:

Jason Miller, kommunikationschef i Trumps "äntringsstyrka", var på väg att bli kommunikationschef i Vita huset när Trump valdes, men avstod.

Philip Bilden, finansman med militär bakgrund, var påtänkt som statssekreterare med ansvar för flottan, drog sig ur i februari

Mark Green, med bakgrund i flygvapnet, var påtänkt som statssekreterare med ansvar för armén, men drog sig ur i maj.

James Donovan, Goldman Sachs-bankir, påtänkt som biträdande riksbankschef, drog sig ur i maj.

Källor: Politico, Reuters.

ANNONS