Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vita husets kommunikationschef Hope Hicks vid en bankett i Japan nyligen. Hicks, som vanligtvis håller mycket låg profil, fick då stor uppmärksamhet för att hon bar smoking.

Hope Hicks – den Trump lyssnar på

Hon har presidentens öra – och Donald Trump verkar lita fullkomligt på henne. Men Vita husets kommunikationschef, den 29-åriga tidigare pr-agenten och fotomodellen Hope Hicks, är ingen typisk "spin-doktor".

Hon har aldrig hållit en presskonferens och hon uttalar sig i princip aldrig i artiklar eller tv-program. Men Hope Hicks har ändå lyckats få ett av de mest åtråvärda jobb som finns i Washington DC. Sedan i september är hon Vita husets kommunikationschef, en post som under en kort tid i somras innehades av den tidigare finansmannen Anthony Scaramucci – som kickades efter grova uttalanden om personer i Trumps stab.

Vid Trumps sida

Hope Hicks däremot har jobbat för familjen Trump i närmare fem år. Med en bakgrund som Ralph Lauren-modell, lacrossespelare och pr-agent handplockades hon till familjeorganisationen av Trumps dotter Ivanka Trump. Först jobbade Hicks med Ivanka Trumps modesatsningar, sedan fick Donald Trump upp ögonen för henne.

- Herr Trump såg på mig och sade "jag överväger att ställa upp i presidentvalet och du ska bli min pressekreterare", har Hicks berättat i en sällsynt intervju med New York Magazine om den där dagen i januari 2015 när hon plötsligt började arbeta politiskt.

Sedan dess har hon varit vid Trumps sida på de flesta resor, alltid redo att skriva den tweet hennes chef dikterar eller förse honom med utskrifter av relevanta artiklar. Hennes första jobb i Vita huset var som strategisk kommunikationschef.

Flera amerikanska medier har beskrivit den tillit Trump verkar hysa för den hårt arbetande 29-åringen som han kallar "Hopie". Och det är tydligt att Hope Hicks har förstått det många andra har svårt att greppa: Om man arbetar för Donald Trump så handlar allt om honom.

- Hon kom inte hit med en politisk att göra-lista som hon vill tvinga på honom, och hon står inte i strålkastarljuset eller försöker stärka sin egen profil. Hon är här för att hon tror på presidenten och vill att han ska lyckas, säger pressekreterare Sarah Sanders till nyhetskanalen CNN.

Levererar nyheter

Till skillnad från många andra kommunikatörer föredrar Hicks att kommunicera via e-post och skriftliga uttalanden. Under valkampanjen hade hon det otacksamma jobbet att mejla reportrar och klaga på "oärlig" rapportering, ofta rörande hur stor folkmassa hennes chef hade dragit. Som kommunikationschef ingår det i hennes jobb att utforma Trumpregeringens övergripande budskap – men hon uppges också vara den som får leverera dåliga nyheter till USA:s president.

- Trump tar det inte personligt när det kommer från henne, säger en tidigare medarbetare som vill vara anonym till CNN.