En av de personer som försökte lämna Hongkong med båt under fjolåret ledsagas av polis efter att ha förts tillbaka dit.
En av de personer som försökte lämna Hongkong med båt under fjolåret ledsagas av polis efter att ha förts tillbaka dit. Bild: Vincent Yu/AP/TT

Hongkongbor försökte fly med båt – återförs

Åtta Hongkongbor, som under fjolåret försökte fly Hongkong med båt, har återförts till staden efter att ha varit frihetsberövade i Fastlandskina.

ANNONS

På bilder från gränsövergången mellan Fastlandskina och Hongkong syns de åtta personerna, iförda svarta huvor, ledsagas av polis.

De ingick i den grupp om tolv personer som i lokala medier getts smeknamnet "The Hong Kong 12".

Gruppen greps av kinesiska kustbevakningen i augusti 2020 efter att de färdats i en båt på väg mot närliggande Taiwan. Kina pekade ut passagerarna i båten som personer med kopplingar till de omfattande demokratidemonstrationerna i Hongkong 2019.

De åtalades för att bland annat för upplopp, försök till mordbrand samt att ha tillverkat sprängämnen. Rättegångarna mot de tolv hölls bakom stängda dörrar under hösten.

Två av de tolv återfördes till Hongkong i december förra året. De sista två i gruppen sitter fortsatt fängslade i Kina.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS