Moldaviens president Maia Sandu anländer till vallokalen på söndagen.
Moldaviens president Maia Sandu anländer till vallokalen på söndagen. Bild: Aurel Obreja/AP/TT

Hon vill sätta stopp för "tjuvarnas styre"

EU-vännerna jublar. Moldaviens president Maia Sandus parti har tagit hem en övertygande seger i landets parlamentsval. Nu väcks hopp om ett framtida EU-medlemskap.

ANNONS

"Jag hoppas att den här dagen blir slutet på en svår period för Moldavien. Jag hoppas att den här dagen blir slutet på tjuvarnas styre över Moldavien", säger Sandu i ett uttalande på Facebook.

Hennes parti PAS fick 52,8 procent av väljarstödet, meddelar landets valkommission. Främsta motståndaren, en koalition av socialister och kommunister, ledda av tidigare presidenterna Igor Dodon och Vladimir Voronin, fick 27,2 procent av rösterna.

För många moldavier har Sandu, en 49-årig ekonom som tidigare har arbetat inom Världsbanken, blivit en symbol för förändring. Att sätta stopp för den omfattande korruptionen är en av hennes viktigaste profilfrågor.

Förslag har blockerats

När hon lade sin röst i Chisinau på söndagen sade Sandu att hon röstade för förändring.

ANNONS

– Jag röstade för ett ärligt parlament att arbeta med, för ett parlament som kommer att utse ärliga människor, kompetenta människor.

Maia Sandu blev president i december 2020, men utlyste nyval i april sedan hennes reformförsök blockerats av motståndare i parlamentet. Förhoppningen nu är att ha säkrat tillräckligt stöd för att lotsa landet mot ett EU-medlemskap.

Sveriges utrikesminister Ann Linde välkomnar valresultatet.

– Jag tycker att det är väldigt positivt att president Sandus satsning på antikorruption och demokratiska reformer har fått ett starkt stöd av befolkningen, säger hon till TT.

För Ryssland, som vill behålla sitt inflytande över Moldavien, innebär valresultatet ett bakslag. Men trots framgångarna lär Sandu inte få en lätt väg framåt, och den proryska sidan lär fortsätta att sätta käppar i hjulen.

Funderar på överklagande

Dodon – som förlorade presidentvalet i höstas mot Sandu – säger att han ska bestämma sig för om han ska protestera mot valresultatet när alla eventuella oegentligheter i valet har analyserats. Moldavisk polis har tagit emot 242 sådana anmälningar.

Pandemin har påverkat valet, med munskyddskrav och temperaturkontroller vid vallokalerna. Deltagandet blev drygt 48 procent, högre än presidentvalets första omgång, men lägre än den andra presidentvalsomgången.

20 partier och två partiblock ställde upp i valet, där spärrarna som satts för att ta sig in i parlamentet är 5 procent för de enskilda partierna och 7 procent för partiblocken. 101 ledamöter väljs för en fyraårsperiod.

ANNONS

Fakta: Moldavien

Moldavien, som ligger mellan Rumänien och Ukraina, var fram till 1991 en del av Sovjetunionen. Självständighet utropades den 27 augusti 1991.

Landet är präglat av sin historia och politiskt pågår motsättningar mellan Rysslandsvänliga och EU-orienterade partier. Utbrytarstaten Transnistriens starka relation till Ryssland är en stötesten, både inrikespolitiskt och i relationen till Moskva. Den nuvarande presidenten Maia Sandu företräder det EU-vänliga partiet PAS.

Trots snabb ekonomisk tillväxt de senaste decennierna är Moldavien fortfarande ett av Europas fattigaste länder. Jordbruk och livsmedelsindustri är viktiga inkomstkällor.

Moldavien har 2,7 miljoner invånare. Huvudstaden heter Chișinău.

Källa: UI/Landguiden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS