Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hon vill bli Somalias första kvinnliga president

Landet har länge plågats av inbördeskrig men situationen har förbättrats. Nu vill Fadumo Dayib införa demokratiska val och kandiderar till president.

– Jag tror på att nyckeln till livet är utbildning. Utan utbildning är du en fånge. Du är en slav, säger Fadumo Dayib som befinner sig i Paris för att tala om kvinnligt ledarskap i Afrika.

Till vardags bor hon med sin familj i Finland men ursprungligen kommer hon från Somalia där hon uppfostrades av en ensamstående mor. Likt många andra somalier bodde familjen i Kenya. 1989 blev de dock tvångsdeporterade till huvudstaden Mogadishu i Somalia och blev flyktingar i sitt eget land.

– Det spelade ingen roll vilken generation somalier du var. Även tredje generationen somalier blev deporterade.

Den instabila situationen i Somalia bidrog till att Fadumo Dayib tvingades att fly till Helsingfors tillsammans med hennes två yngre systrar. På grund av familjens dåliga ekonomi blev deras mor tvungen att stanna kvar.

I Finland möttes Fadumo Dayib av nordisk vinterkyla och fick uppleva snö för första gången. Men sitt kall fann hon i det finska utbildningssystemet.

– När du får utbildning och börjar tänka kritiskt lär du dig också att använda information. Du slutar tro på vad andra säger och börjar tänka själv.

Fadumo Dayib lärde sig språket snabbt och utbildade sig först till sjuksköterska. Hon fortsatte också att studera och har sedan dess bockat av en master i sjukvårdsvetenskap, offentlig sjukvård och offentlig administration. Hon har också påbörjat en doktorsavhandling i statsvetenskap med fokus på internationell utveckling. Även när det gäller Somalias utveckling tror Fadumo Dayib på utbildning har en central roll.

– Jag tror på att utbildning är väldigt viktigt för Somalia. Vi måste se till att nästa generation inte fastnar i analfabetismen som den nuvarande lider av. 

För att stabilisera situationen i Somalia behöver fler områden än utbildning utvecklas. Befolkningen är ung, sju av tio uppskattas vara under 15 år. Arbetslösheten är också hög, vilket leder till att en del invånare inte ser att annat försörjningsalternativ än att låta sig rekryteras av terrororganisationen al-Shabaab eller att bli pirater.

– För att vi ska få ett stabilt Somalia behöver al-Shabaab och piratverksamheten brytas ner och det kan vi bara göra genom att träna armén och stärka det offentliga systemet i form av infrastruktur, sjukvård och utbildning.

Därutöver är korruptionen utbredd med ett politiskt system som enligt Fadumo Dayib bygger på att presidentkandidater mutar olika familjeklaner för att få deras stöd. Den politiska makten är centrerad kring manliga ledare i de olika släkterna följt av en utbredd nepotism.

– Det handlar bara om pengar och klantillhörighet. Till exempel så kan en taxichaufför från Stockholm bli finansminister bara för att han kommer från rätt klan, säger Fadumo Dayib.

För Fadumo Dayib vore det otänkbart att ta makten via klansystemet. Istället hoppas hon på ett demokratiskt val där alla ska få rösta.

– Somalier vill bestämma vem som ska leda dem men de har blivit bestulna på rösträtten.

Liban Wehlie, 55 år och egenföretagare i Kungälv har också sina rötter i Somalia men har bott i Sverige de senaste 27 åren. I dag är han också ordförande i den ideella organisationen, Somalia International Rehabilitation Centre som arbetar med flera utvecklingsprojekt i Somalia.

– Jag var i Somalia senast i december och har sett hopp med mina egna ögon. Det tar tid men många viktiga steg har tagits.  

Han refererar till att islamister har förlorat makten och att regeringen har börjat förbättra landet, samtidigt är det fortfarande klanernas system som tillämpas, vilket är ett problem för en demokratisk utveckling.

Samtidigt berättar Liban Wehlie att situationen är speciellt svår för kvinnor även om en framtida kvinnlig president inte är en omöjlighet.

– Det finns inget kulturellt motstånd för att en kvinna ska bli president. Men det är klantillhörighet som har betydelse idag och i klanerna är det männen som dominerar.

Årets planerade val har på grund av säkerhetsläget blivit inställt men Fadumo Dayib har redan sikte på valet 2020 och kommer fortsätta kämpa för ett demokratiskt Somalia.

– Jag tror att mina chanser vore väldigt goda om vi hade rättvisa val i Somalia, men den möjligheten finns inte idag, säger Fadumo Dayib.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.