Donald Trump tillsammans med föräldrarna, Mary och Fred, samt systern Maryanne Trump Barry. Bild: TT
Donald Trump tillsammans med föräldrarna, Mary och Fred, samt systern Maryanne Trump Barry. Bild: TT

Hon var Trumps mamma och en illegal invandrare

Mary Anne MacLeod flydde det hårda livet i Europa för ett ovisst liv i USA. Hon var tvungen att arbeta som hembiträde i flera år, innan hon slutligen gifte sig med Trumps pappa.

ANNONS
|

Ett av Donald Trumps paradnummer i presidentvalskampanjen var hans invandringskritiska retorik. Han uttalade sig kritiskt mot människor med rötter i Latinamerika och länder som Indien och Vietnam. Dessaanklagade han för att vara "mördare" och att de "stjäl jobben" från de "riktiga" amerikanska medborgarna.

Däremot har Trump aldrig verbalt klankat ner på invandrare från europeiska länder. Det kan bero på Trumps egna bakgrund.

Kom till USA efterWall Street-kraschen

Donald Trumpsmamma Mary Anne MacLeod föddes 1912 i byn Tong, på ön Lewis som tillhör de Yttre Hebriderna i Skottland. Hon växte upp på den lilla ön. Hennes far beskrivs som en fattig fiskare medan mamman hade fullt upp med att ta hand om Mary Annie –och hennesnio syskon. Familjens omständigheter gjorde att hon växte upp iett liv präglat av fattigdom i en tid av krig och elände.

ANNONS

1930 migrerade den 18 år gamlaMary Anne till Amerika i jakten på ett bättre liv.Enligt olika biografier om Trump, reste honin i USA olagligt, skriver den mexikanska tidningen Debate. Hon var på intet sätt unik utan en av tiotusentals skottar som migrerade till den Nordamerikanska kontinentenunder de första åren av förra seklet.

Mary Anne ville fly de ekonomiska svårigheterna hemma, men det var initialt inget flott liv som väntade i USA. När hon anlände till New York var effekterna av Wall Street-kraschen i oktober 1929 omfattande. Idag kallas perioden den stora depressionen och utan några direkta kvalifikationer var Mary Annes lott attsöka arbete som hembiträde.Hon fick jobb hos en rik familj på Manhattan. Mary Anne ska emellertid ha förlorat jobbet som hembiträde, till följd av den stora depressionen, men hittade lyckan i giftermålet.

Livet vände först när honträffade den framgångsrike fastighetsutvecklaren Frederick Trump. Han hade utbildat sig i det fattiga Queens, men jobbat upp sig och blivit en av de mest eftertraktade männen i New York. Han var son till tyska invandrare och alltså andra generationens invandrare. Paret gifte sig och fick sonen Donald.

Alternativ version

Det ska dock finnas en"andra" version av kärlekshistorien. I den reste den unga Mary Anne till USA på semester och träffade Donald Trumps far. Paret blevvansinnigt förälskade.

ANNONS

Efter ett tag reste hon tillbaka till Skottland. Därifrån utvecklades ett distansförhållandesom senare skulle formaliseras genom ett äktenskap.

I denna version kom hon således till USAav personliga skäl och inte för att lämna ett liv i fattigdomi Skottland. Dessa förhållanden rimmar inte riktigt väl med Trumps självbild och invandringskritiska diskurs.

Den amerikanska drömmen

USA är ett historiskt centrum för invandring. Sedan den industriella revolutionen på artonhundratalet till i dag har den "amerikanska drömmen" varit en magnet för rika och fattiga runt om i världen.

Många amerikaner är mycket nationalistiska och trots den rika mångfalden i städer som Los Angeles och New York har anti-invandringsretoriken fortsatt vara närvarande – och stark –i årtionden.

Idag är antiinvandringsdiskursen alltså en av de viktigaste plattformarna för president Donald Trump. Genom en stark diskurs har han förkastat framför allt de latinamerikanska invandrarna ochhävdar att de "stjäljobben" för "de riktiga" amerikanerna.

Trumpkvinnor hittade lyckan i rika män

Däremot har han alltså aldrig klargjort sin ståndpunkt om europeiska invandrare. Även des är en stor folkgrupp i landet. Måhända beror det på att både hans mamma och hans hustru är födda i europeiska länder och kom till USA för att jaga den amerikanska drömmen.

Trumps mor gick bort 2000, menunder hela sitt liv reste hon tillbaka till sin hemstad. Det gjorde däremot inte hennes son Donald Trump. Han har enbart besökt mammans by Tong en gångi sitt liv.

ANNONS

Mary Anne MacLeod Trump avledvid 88 års ålder.

ANNONS