Hon tar selfies med trakasserande män – så tycker polisen

Efter att en 20-årig holländsk kvinna har valt att ta selfies med män som trakasserar henne för att sedan lägga ut bilden på sociala medier, uppger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst, vad polisen anser om den nya trenden. – Det finns både fördelar och nackdelar med sociala medier. Om man är förståndig och använder det rätt, så finns det många fördelar, säger Ulla Brehm.

ANNONS
|

Det var BBCsom var först med att uppmärksamma en 20-årig kvinna från Amsterdam som tar selfies med män som trakasserar henne.

Efter att bilden är tagen lägger hon därefter ut bilden på Instagram– men inte för att hänga ut den enskilda individen, utan att snarare uppmärksamma samhällsproblemet, menar hon.

Anledningen till att hon startade upp Instagramkontot där bilderna läggs ut, var för att visa hur mycket unga tjejer får stå ut med bara genom att röra sig på gatorna.

Inför varje selfie frågar hon mannen eller männen om de är okej med att vara med på bild. Till bilden skriver hon vad männen sagt och gjort.

ANNONS

Under en dryg månad, från augusti till september, postade hon totalt 24 bilder på sitt konto. Men de män som "enbart" sa sexistiska saker till henne var fler än så.

Nu planerar hon att ge kontot vidare till en annan kvinna i ett annat land.

– Det är ett globalt problem. Det är därför jag vill ge kontot till en annan tjej i ett annat land och i en annan stad bara för att visa att det kan hända var som helst för vem som helst, säger hon till BBC.

Hon berättar även för tidningen att hennes killkompisar blev förvånade över hur många selfies det blev.

– Jag tycker att det är så konstigt att för halva befolkningen är det här ett dagligt problem, medan den andra halvan inte är medveten om det, säger kvinnantill BBC.

"Finns fördelar och nackdelar"

Enligt polisens presstalesperson Ulla Brehm, finns det både fördelar och nackdelar med att använda sig av sociala medier i sådana lägen.

– Jag kan inte uttala mig om det här enskilda fallet. Men det finns både fördelar och nackdelar med sociala medier. Om man är förståndig och använder det rätt, så finns det många fördelar, säger Ulla Brehm.

Hon berättar att det samtidigt är viktigt att källgranska det som läggs ut på sina sociala medier och att inlägget inte ska utelämna eller hänga ut människor.

ANNONS

– Det jag kan säga är att man inte ska göra egna utredningar på sin Facebook eller Instagram. Man måste ha förnuftiga bedömningar med sig, säger Ulla Brehm.

För ett par somrar sedan uppmärksammades antalet sexuella trakasserier som har inträffat under bland annat festivaler. Men sedan dess menar Ulla Brehm att samarbetet mellan polis, arrangör och kommun har förbättrats.

– Det viktigaste att göra om man själv hamnar i en situation när någon trakasserar eller tafsar på en, är att markera för den som gör det att det absolut inte är okej. Man kanske kan skrika högt för att få uppmärksamhet av människor i närheten, det kan skrämma upp upp den som trakasserar eller tafsar, säger Ulla Brehm.

"Kontakta polisen"

En åtgärd att göra är att försöka få uppmärksamhet av omgivningen om att det pågår.

– Därefter ska man så fort som möjligt försöka få hjälp av vakt eller från allmänheten, berättar hon.

Att anmäla sådana händelser är enligt polisen väldigt viktigt.

– Kontakta polisen och lämna så mycket signalement, information om tid och plats. Egentligen allting vad man kan dra sig till minne av. Om man blir utsatt för det härblir man ofta rädd och skärrad, då är det bra om någon person i närheten varit med som man kan få hjälp av att fylla i mer, säger Ulla Brehm.

ANNONS
ANNONS