Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rädslan sprider sig bland Egyptens hbtqi-personer sedan tillslagen mot homosexuella har intensifierats ytterligare. Arkivbild.

Homosexualitet kan bli brottsligt i Egypten

Mer än 60 parlamentsledamöter står bakom ett lagförslag som skulle kriminalisera homosexualitet i Egypten. Om det godkänns innebär det ett stort bakslag för de mänskliga rättigheterna i landet, varnar människorättsorganisationen Amnesty International.

Hat och diskriminering av homosexuella är inget nytt i Egypten – men den senaste tiden har tillslagen mot hbtqi-personer intensifierats i landet. Hatkampanjen drivs av politiker, medier och religiösa grupper och ses av kritiker som den värsta häxjakten på homosexuella i modern tid i landet.

TV-programledaren Ahmed Moussa har sagt att homosexualitet är lika "fruktansvärt som terrorism" medan en företrädare för en statlig myndighet har beskrivit det som en skamlig sjukdom som måste döljas innan den kan behandlas.

"Gränsar till tortyr"

"I över en månad har de egyptiska myndigheterna gjort våldsamma tillslag mot hbtqi-personer i landet. Mer än 70 personer har gripits och vissa har utsatts för anala undersökningar som gränsar till tortyr" skriver Najia Bounaim, chef för Nordafrika-kampanjer hos Amnesty International, i ett uttalande.

Ett lagförslag som för första gången definierar homosexualitet som ett brott, som kan leda till upp till fem års fängelse, ska behandlas av parlamentet. Det har redan fått över 60 underskrifter.

"Ingen ska utsättas för diskriminering, hot eller fängelse baserat på sin verkliga eller upplevda sexuella läggning. De egyptiska myndigheterna måste skyndsamt skrota lagförslaget och stoppa den alarmerande homofoba förföljelsen" skriver Najia Bounaim.

Regnbågsgripanden

Tillslagen har förvärrats sedan den 22 september, då många människor greps vid en konsert i Kairo med det libanesiska bandet Mashrou' Leila, vars sångare är homosexuell. Bandet är populärt hos liberala unga som tilltalas av texter som utmanar patriarkatet och homofobi. Myndigheterna slog till när flera regnbågsflaggor höjdes i publikhavet.

En del analytiker tror att kampanjen är ett försök från president Abd al-Fattah al-Sisi att dra uppmärksamheten från landets ekonomiska problem och kritik mot att hans regering är allt för sekulär.