Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Homer Simpsons filosofi som universitetskurs

Tv-serien "The Simpsons" ska användas för att lära studenter filosofi i en ny universitetskurs. Tillsammans med Aristoteles, Sokrates och Voltaire kommer Homer Simpsons tänkande att studeras vid universitet i Glasgow. Kursen förväntas få många fler sökande än det finns platser.

Kursen går under namnet "D’oh! The Simpsons Introduce Philosophy" och undervisas av doktor John Donaldson, som är filosofilärare på universitetet, skriver The Scotsman. Det är också han som har utformat den nya kursen, som är tänkt att få fler att bli intresserade av filosofistudier. 

– Matt Groening, mannen bakom The Simpsons, var själv filosofistudent. Och det präglar varje avsnitt av serien, säger John Donaldson till The Scotsman. 

Diskuterar Homers moraliska brister

I undervisningen kommer Donaldson att lyfta fram Homer Simpsons gärningar i tv-serien och diskutera ifall Aristoteles skulle anse att den tecknade figuren var "dygderik". 

– Homer har definitivt en del moraliska brister. Han är glupsk, har svårt att hålla sig till sanningen och kan vara ganska våldsam. Men det finns mycket att säga till hans försvar. Han är en trogen make, en familjefar med ett stort hjärta och är sympatisk på sitt eget sätt.

Den väldigt korta kursen är än så länge planerad till två tillfällen, 21 januari och 4 februari. Hela kursen är avklarad på sex timmar. Vem som helst kan söka och avgiften är 30 pund, det vill säga ungefär 340 kronor.

Serien förutspådde presidentvalet

Nyligen väckte The Simpsons stor uppmärksamhet för att ha förutsett Donald Trump som president. I ett 16 år gammalt avsnitt skildrades en framtid i tv-serien, där familjens dotter Lisa hade tagit över presidentposten efter Donald Trump.

LÄS OCKSÅ: Förutspådde Trump som president - nu kommenterar Simpsons

Tv-seriens skapare Matt Groening har i efterhand kommenterat saken med att Trump var "det mest absurda skämtnamnet som vi kunde komma på vid den tiden".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.