Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hollywoodstjärnan Leonardo DiCaprios satsning – rädda vildlivet

Hollywoodstjärnan och klimatkämpen Leonardo DiCaprio har gått ihop med flera organisationer för att rädda vildlivet på Galápagosöarna.
”Över en miljon arter är på randen till utrotning”, säger han i ett uttalande.

Initiativet, som bland annat sker i samarbete med organisationen Re:wild, Galápagos nationalpark och lokalsamhället, syftar till ett återvilda hela ögruppen samt andra Stillahavsöar i Latinamerika, skriver The Guardian.

Tillsammans med med en rad aktörer har Leonardo DiCaprio samlat ihop motsvarande 360 miljoner kronor, som bland annat ska användas för att återställa djurlivet på ön Floreana, vars vildliv drabbats hårt av turism. Floreana bebos av 54 hotade arter och man ska även återintroducera 13 lokalt utdöda arter, bland annat Floreanahärmtrasten – den första härmtrast-art som Charles Darwin beskrev.

LÄS MER: Tiger från mordmisstänkt man återfunnen

Pengarna ska också användas till ett uppfödningsprogram för att hindra utrotningen av den rosa landleguanen. Man vill också stärka skyddet Galápagos marina liv från de hot turismen i regionen för med sig.

DiCaprio – en klimatkämpe

I ett uttalande säger DiCaprio att han under en resa till Galápagosöarna träffade ”miljöhjältar som arbetade natt och dag för att rädda en av jordens mest oersättliga platser.

LÄS MER: DiCaprio om mötet med Thunberg: En ära

”Runt hela jorden är vildlivet på tillbakagång. Vi har försämrat tre fjärdedelar av de vilda områdena och gjort att över en miljon arter är på randen till utrotning. Drygt hälften av planetens vildområden kan försvinna inom några decennier om vi inte agerar beslutsamt”, säger han.

Leonardo DiCaprio har länge engagerat sig för det växande globala hoten mot klimatet och miljön. Han har donerat närmare en miljard kronor till olika projekt och han har kallat klimataktivisten Greta Thunberg ”En ledare för vår tid”.

Galápagosöarna är en ögrupp som hör till Ecuador. De 19 öarna är belägna i Stilla havet ungefär 1 000 kilometer väster om Ecuadors fastland. Ögruppen omfattar 18 större öar och cirka 100 mindre öar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.