Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron skakar hand med sin föregångare François Hollande utanför Élyséepalatset i Paris. Arkivbild.

Hollande ger Macron tjuvnyp i ny bok

Frankrikes president Emmanuel Macrons politik förstärker ojämlikheten i samhället. Det anser Macrons föregångare i Élyséepalatset, François Hollande, vars bok Les Leçons du pouvoir (ungefär "Maktens lärdomar") kommer ut på onsdagen.

"Mina regeringar minskade ojämlikheten. Den här fördjupar den", skriver Hollande i boken, enligt Le Monde.

Den tidigare presidenten passar också på att ge Macron ett tjuvnyp för hans ledarstil, som Hollande anser vara något storvulen.

"Sommaren 2015 växte den unge ministerns självförtroende och han gav sig ut i mer politisk terräng. Han sade i en veckotidningsintervju att Frankrike lever i en outsagd nostalgi för monarkin, att kungamaktens bortfall har lämnat ett tomrum högst upp i staten. (...) I efterhand var det ett förebud om den ledarstil han lagt sig till med sedan han valdes", skriver Hollande.

Macron var tidigare ekonomiminister i Hollandes kabinett, där han sågs som presidentens skyddsling, även om hans företagarvänliga politik stack i ögonen på vissa i det då regerande Socialistpartiet. I augusti 2016 lämnade Macron regeringen för att lansera den egna rörelsen En marche, som på kort tid gjorde rent hus med det etablerade franska partisystemet och krossade såväl Socialistpartiet och Republikanerna i president- och parlamentsvalen 2017.