Frankrikes president Emmanuel Macron skakar hand med sin föregångare François Hollande utanför Élyséepalatset i Paris. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron skakar hand med sin föregångare François Hollande utanför Élyséepalatset i Paris. Arkivbild.

Hollande ger Macron tjuvnyp i ny bok

Frankrikes president Emmanuel Macrons politik förstärker ojämlikheten i samhället. Det anser Macrons föregångare i Élyséepalatset, François Hollande, vars bok Les Leçons du pouvoir (ungefär "Maktens lärdomar") kommer ut på onsdagen.

ANNONS
|

"Mina regeringar minskade ojämlikheten. Den här fördjupar den", skriver Hollande i boken, enligt Le Monde.

Den tidigare presidenten passar också på att ge Macron ett tjuvnyp för hans ledarstil, som Hollande anser vara något storvulen.

"Sommaren 2015 växte den unge ministerns självförtroende och han gav sig ut i mer politisk terräng. Han sade i en veckotidningsintervju att Frankrike lever i en outsagd nostalgi för monarkin, att kungamaktens bortfall har lämnat ett tomrum högst upp i staten. (...) I efterhand var det ett förebud om den ledarstil han lagt sig till med sedan han valdes", skriver Hollande.

ANNONS

Macron var tidigare ekonomiminister i Hollandes kabinett, där han sågs som presidentens skyddsling, även om hans företagarvänliga politik stack i ögonen på vissa i det då regerande Socialistpartiet. I augusti 2016 lämnade Macron regeringen för att lansera den egna rörelsen En marche, som på kort tid gjorde rent hus med det etablerade franska partisystemet och krossade såväl Socialistpartiet och Republikanerna i president- och parlamentsvalen 2017.

TT

Fakta: François Hollande

Frankrikes president 2012–2017. Innan dess ledamot av nationalförsamlingen sedan 1988.

Hollandes tid som president kantades av turbulens och problem. Oförmågan att förverkliga de vallöften som givits i valrörelsen 2012 ledde till kraftigt minskat opinionsstöd för Socialistpartiet, något som skulle komma att plåga Hollande under stora delar av hans mandatperiod.

Efter terrordåden i Paris 2015 och i Nice 2016 agerade Hollande kraftfullt, och införde bland annat ett långtgående undantagstillstånd, med utökade befogenheter för polisen och andra myndigheter. För detta fick han både beröm och kritik.

Hollande anses av många ha svikits av Emmanuel Macron, som 2016 lämnade regeringen för att själv kandidera till presidentposten.

Källa: NE

ANNONS